Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax begit A'dam Tournament met winst op Panathinaikos: 3-2
30 juli 2004

Ajax heeft de eerste wedstrijd van dit seizoen voor eigen publiek met 3-2 van de Griekse kampioen Panathinaikos gewonnen. Door de zege heeft Ajax de leiding genomen in het Amsterdam Toernooi omdat River Plate - Arsenal eerder op de avond doelpuntloos bleef. Trainer Ronald Koeman besloot in het duel aanvankelijk geen beroep te doen op zijn topspelers Maxwell, Ibrahimovic, Van der Vaart en Grygera. De Amsterdamse coach had voorafgaand aan het duel al laten weten dat hij de EK-gangers op het evenement zou sparen. 


Het opmerkelijkst was het centrale verdedigingskoppel. Nigel de Jong en Johnny Heitinga vormden samen het hart van de Amsterdamse defensie. De backs Escudé en Obodai kregen alle vrijheid om de ruimte die voor hen lag te benutten. Ook na rust, toen Heitinga werd gewisseld, bleef De Jong centraal achterin spelen. 


Zlatan Ibrahimovic wordt door Wesley Sonck bejubeld met zijn openingstreffer

Als rechtsbuiten kreeg de talentvolle Belg Tom de Mul speelminuten. De 18-jarige flankspeler maakte een redelijke indruk. Bij vlagen toonde hij zijn talent. Ook De Ridder, die na rust in het veld kwam, is in potentie een basisspeler als rechtermiddenvelder of -aanvaller. 

De speelwijze van Ajax leverde voor rust geen doelpunten op. Sneijder was in de laatste minuten voor rust twee keer gevaarlijk. Zijn eerste doelpoging, een afstandsschot, schampte de bovenkant van de lat. De tweede kans die hij kreeg, was levensgroot. Alleen voor de Griekse keeper Galinovic nam hij te veel tijd, waardoor de doelman voor Panathinaikos redding kon brengen. 

Direct na rust wisselde Koeman liefst vier spelers. Maxwell, Ibrahimovic, Van der Vaart en Grygera kregen één helft om zich aan het thuispubliek te tonen. Heitinga, Pienaar, Sneijder en Galasek moesten plaatsmaken voor het viertal. De samenstelling na de pauze toonde een stuk beter dan die voor de rust. 

Fenomeen
Vooral Zlatan Ibrahimovic is een fenomeen. De Zweedse aanvaller is in goeden doen een van de beste spitsen van Europa, maar toonde tot op heden bij Ajax nooit een lange periode een constante vorm. Vrijdagavond maakte hij in de ArenA de openingstreffer van het duel. Aangespeeld door Sonck, die met nummer 10 op zijn rug speelde, schudde hij zijn bewaker af en verraste Galinovic in de lange hoek, 1-0. 

Ibrahimovic bereidde daarna ook nog de 2-0 voor. Hij draaide knap weg bij zijn bewaker Kirgiakos en zag zijn schot gestuit door Galinovic. Sonck stond daarna op de goede plaats om binnen te tikken, 2-0. De Belg maakte ook de 3-0. Nadat Obodai in het zestienmetergebied was gevloerd, benutte Sonck de strafschop. Ajax maakte alle goals in slechts tien minuten. Daarna bepaalden Epalle en Konstantinou de eindstand nog op 3-2. Aan de laatste treffer ging een slippertje vooraf van keeper Lobont, die met Stekelenburg strijdt om de plaats onder de lat. 

Omdat Arsenal en River Plate in het eerste duel teleurstellend met 0-0 gelijk speelden gaat Ajax aan de leiding in het toernooi waarbij je naast drie punten voor winst ook een punt krijgt voor ieder doelpunt. Zondag speelt Ajax tegen Arsenal, voorafgegaan door het duel River Plate-Panathinaikos. Voor zondag is het evenement volledig uitverkocht.

Ajax - Panathinaikos (Gri) 3-2 (0-0)
54. Ibrahimovic 1-0
62. Sonck 2-0
64. Sonck 3-0 (strafschop)
76. Epalle 3-1
83. Konstantinou 3-2
Scheidsrechter: Debleeckere (Bel)
Toeschouwers: 30.000. 

Opstelling Ajax:
Lobont; Obodai (De Ridder '69), De Jong ('46 Grygera), Heitinga ('46 Maxwell), Escudé; Galásek, Pienaar ('46 Ibrahimovic), Sneijder ('46 Van der Vaart); De Mul, Sonck, Soetaers.

Voor een fotoverslag: Ajax Foto Side

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2004 WWW.AJAXF-SIDE.NL