Mido brengt Ajax langs Heerenveen
17 maart 2002

Ahmed Hossam, beter bekend als Mido heeft ervoor gezorgd dat Ajax de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 2-0 won. Na een half uur spelen zette hij met een prachtige kopbal Ajax op voorsprong. In de tweede helft scoorde hij nog een keer, dit keer speelde hij fraai de Friese verdediging uit en was met buitenkans links de keeper te slim af.

Mido viert feest na zijn 1e treffer samen met Maxwell en Van der Meijde
Ajax was de hele wedstrijd, op de eerste 5 minuten na, de betere ploeg. Selakovic had in die eerste 5 minuten de beste kans voor Heerenveen maar zijn geplaatste bal werd door Grim schitterend gepareerd. Enkele minuten later was het Mido aan de andere kant die een voorzet van Van der Meijde hard inkopte maar Vonk kon de bal eenvoudig boven zich over de lat tikken. 
De gevaarlijkste aanvallen van Ajax kwamen steeds vanaf rechts van Van der Meijde en de aanvallend spelende Trabelsi. Mido kopte nog enkele malen naast het doel maar na 35 minuten was het dan toch raak. Wat de eerste drie keer net mislukte, lukte nu wel. Mido kopte hard in de verre hoek. Dit keer was er niemand die er nog tussen kon komen: 1-0.
Pienaar toonde op het middenveld zijn klasse. 

Andy van der Meijde bezorgde de ene naar de andere perfecte voorzet vanaf rechts
Heerenveen had daarna nog een goede kans op de gelijkmaker maar Allback kopte, na een voozet van Selakovic, op de paal. Tien minuten na de rust kwam Van der Meyde met de bal aan zijn voet het zestienmeter-gebied in. De rechterspits werd op de rand van de zestien hard onderuit gehaald, maar scheidsrechter Braamhaar s de enige in het stadion die er geen overtreding in zag.

De beste kansen bleven voor Ajax. Een corner van rechts kwam, hoe anders, terecht op het hoofd van Mido. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald. Het leer kwam weer voor de voeten van de Egyptenaar, maar zijn schot ging naast.

In de 68ste minuut was het wel raak. Van Halst pastte Mido, die omspeelde een verdediger en verschalkte doelman Vonk met een ie buitenkant links: 2-0. Het duel was daarmee gespeeld. Heerenveen leek er ook niet meer in te geloven en bij Ajax mochten Machlas en Ikedia nog speelminuten maken.

Grim moest in de slotfase nog een keer met succes in actie komen door een schot van Allback over het doel te boksen. Ajax liet een prima wedstrijd zien en schakelde Heerenveen uit in de race op de titel.

Ajax - Heerenveen
“35 Mido 1-0
“68 Mido 2-0

Ajax
Grim; Trabelsi, Bergdųlmo, Chivu, O“Brien, Pienaar (“62 Galįsek), Van Halst, Maxwell, Van der Meyde (“82 Ikedia), Mido (“82 Machlas), Wamberto
Reserves: Didulica; Galįsek, Zlatan, De Cler, Machlas, Yakubu, Ikedia

Heerenveen
Vonk, Venema, Hansma, De Nooijer, Nurmela, Allback, Lurling, Edman, Selakovic(“82 Talan), Hakansson (“32 Jensen), Vayrynen (“70 Denneboom).
Reserves: Talan, Jensen, Denneboom, Ebbinge, Ditewig, Hegeman, Bakkati

Bijzonderheden
Scheidsrechter: Braamhaar
Assistenten: Van Veluwen en Van de Pas
Gele kaart: Lurling, Hansma, Selakovic (Heerenveen), Chivu, Van Halst (Ajax)
Toeschouwers: 38.000


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten