Onderzoek Arbeidsinspectie naar spelen Rafael in Amstelcup
25 april 2002

De Arbeidsinspectie onderzoekt of Ajax in overtreding is geweest door Nando Rafael op te stellen. De inspectie ontving berichten dat de Angolees, die Ajax 2 met zijn goals naar de verlenging in de halve finale van de beker tegen FC Utrecht loodste, niet had mogen spelen in die wedstrijd omdat hij asielzoeker is.

Rafael bevindt zich nog in de asielprocedure. De wet schrijft voor dat asielzoekers hangende de beslissing van de rechter niet mogen werken, dus ook niet mogen spelen in het betaalde voetbal. 

Ajax ontkent dat het in overtreding is geweest. De club onthoudt zich van verder commentaar tot het onderzoek van de Arbeidsinspectie is afgerond.  Overigens speelde Rafael ook al in de 2 voorafgaande wedstrijden van de Amstelcup, zij het beide keren als invaller. Tegen FC Twente viel hij in de 78ste minuut in bij een 0-1 stand voor FC Twente. Ajax 2 won uiteindelijk via een Golden Goal (penalty Walker) met 2-1. In de kwartfinale van de Amstelcup tegen Stormvogels/Telstar, viel hij in de 74ste minuut in bij een 3-0 stand voor Ajax 2, wat later ook de eindstand was.


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten