Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Netten rondom F-side maken fortificatie compleet
16 augustus 2002

Tijdens hoge-risicowedstrijden zal er rondom de F-side een net worden gespannen zodat die supporters niets in andere vakken kunnen gooien, zo weet Het Parool vandaag te melden. Een opmerkelijk bericht dat nergens, ook niet binnen Ajax-kringen wordt bevestigt noch ontkent. Het Parool blunderde al eerder in berichtgeving door te melden dat de F-side ingekrompen zou gaan worden van 500 naar 350 plaatsen. Wat er werkelijk aan de hand was, was dat er 500 plaatsen op Zuid vrijkwamen en er daarvan maar 350 zouden worden ingevuld. Een groot verschil want op Zuid 1e ring zitten enkele duizenden fans, wel of geen F-sider. Als er daadwerkelijk netten rondom 'Zuid' komen is dit zeer opmerkelijk omdat er van 'gooi-incidenten' vooralsnog zelden tot nooit sprake is geweest. 


Het hekwerk in het trapportaal op Zuid 1e ring

Vesting
De ArenA en dan met name de F-side verandert tijdens hoge-risicowedstrijden overigens toch al in een vesting waar de best bewaakte gevangenis ter wereld zijn vingers bij zou aflikken. Naast dat iedereen bij toegang tot de Arena een legitimatie moet tonen en Ajax-fans komen de Arena alleen in met een seizoenskaart of een Ajax-clubcard. Per clubcard is slechts één toegangskaart verkrijgbaar. Seizoenskaarthouders kunnen geen losse kaarten kopen en aan het stadion zijn géén kaarten te koop. Er geldt een alcoholverbod in de hele ArenA en het 'fort' is strikt gecompartimenteerd in negen sectoren; ook de omlopen worden afgesloten.

Vredestempel
En dan te weten dat bij de opening van de ArenA het de bedoeling was dat het een vredestempel zou worden waar supporters van verschillende clubs door elkaar gemoedelijk in het stadion zouden zitten. Hekken waren taboe. 'Mocht het werkelijk uit de hand lopen dan zou men altijd nog plexiglas wandjes kunnen plaatsen', aldus een voorlichter destijds. Een wel heel naïeve gedachtegang, ingegeven naar Amerikaans 'honkbal-voorbeeld'. 'Waarom zou dat hier dan niet kunnen?', zo onderbouwde men de filosofie. Wij gaven destijds al het advies de wandjes maar vast te bestellen. Inmiddels begint de F-side steeds meer het uiterlijk van 'de kooi' uit De Meer te vertonen!

Proef
De proef op de som is meteen aanstaande zondag, als Ajax in de Arena de voetbalwedstrijd in de categorie 'hoog risico' speelt tegen FC Utrecht. Dan moet blijken of de verregaande maatregelen en afspraken werken, die Ajax en de driehoek (burgemeester, politieleiding en openbaar ministerie) gisteren hebben bekendgemaakt.

Middenrisico
Hoog risico geldt behalve bij FC Utrecht ook bij PSV en Feyenoord. Dat betekent: bezoekers kunnen alleen komen met een treincombikaart. Dat leidde zondag al tot het demonstratief wegblijven van de PSV-aanhang. Bij wedstrijden met een 'middenrisico' gelden iets minder strenge maatregelen. Zo mogen bezoekende supporters ook per bus komen, maar als er meer dan vijfhonderd bezoekers (of meer dan tien bussen) komen, is alleen een treincombi toegestaan.

Kaarten
Losse kaarten zijn dan ook te koop met een clubcard van een andere club - behalve uiteraard die van de tegenstander van die dag of van Feyenoord en ADO Den Haag. Per clubcard of seizoenskaart zijn twee losse kaarten verkrijgbaar als de Arena niet is uitverkocht, ook nog aan het stadion. In de Arena geldt dan geen alcoholverbod.

De clubs met middenrisico zijn NAC, Excelsior, Vitesse, FC Groningen en FC Twente; de Amsterdamse driehoek heeft daar NEC en AZ aan toegevoegd. Bij de resterende clubs - De Graafschap, RBC, Heerenveen, Roda JC, RKC, Zwolle en Willem II - mogen de supporters op eigen gelegenheid komen (maar liefst per bus) en is de kaartverkoop vrij.

Drugs
Als zich bij wedstrijden met een midden- of laag risico incidenten voordoen, kan de driehoek alsnog een alcoholverbod in het stadion uitvaardigen. Gebruik van en handel in drugs is onder alle omstandigheden verboden en leidt tot een stadionverbod. Worden bij de ingangscontrole drugs aangetroffen, dan wordt de desbetreffende supporter aan de politie overgedragen.

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl