Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax moet Nando Rafael laten gaan naar Hertha BSC 
29 augustus 2002
Nando Rafael vertrekt bij Ajax en gaat spelen voor Hertha BSC uit Berlijn. Niet omdat de speler nu zo graag weg wil; integendeel. Rafael zelf wilde dolgraag bij Ajax blijven. Ajax moet Nando Rafael noodgedwongen laten vertrekken, omdat de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI) geen tewerkstellingsvergunning voor Nando Rafael afgeeft. Het CWI is daarbij van mening dat Rafael niet aan het zogenoemde 'kwaliteitscriterium' voldoet. Ofwel: een zooitje omhooggevallen ambtenaren bepaald of een speler wel of niet kwaliteit bezit aan de hand van regeltjes!


Nando Rafael

Over de financiële condities in de overeenkomst met de Bundesligaclub doet Ajax zoals gebruikelijk geen mededelingen. 

Na de moord op zijn ouders, zijn broer en zijn zus vluchtte Nando Rafael met zijn oom en tante in 1994 vanuit zijn geboorteland Angola naar Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Er bestond op dat moment geen kennis over eventuele voetbalkwaliteiten van Nando Rafael. Kortstondig speelde hij bij SV Halen, waarna hij bij de jeugdopleiding van Ajax in de E2 terecht kwam. 

Hoezo geen kwaliteit?
Afgelopen seizoen deed Nando Rafael uitdrukkelijk van zich spreken. Hij leverde met 22 doelpunten een belangrijke bijdrage aan de landstitel van de A1. Bovendien werd hij met zijn 22 goals topscorer van de Shell Junioren Eredivisie.

Daarnaast bracht Nando Rafael Ajax 2 met twee doelpunten op gelijke hoogte met FC Utrecht in de halve finale van de strijd om de Amstel Cup. Ajax 2 legde het vervolgens met 7-8 af tegen de Utrechters in de strafschoppenserie, waarna Ajax 1 in de finale tegen FC Utrecht alsnog de Amstel Cup pakte.

Regelgeving met vraagtekens
Ajax betreurt ten zeerste dat een groot talent als Nando Rafael voor de club verloren gaat. Algemeen directeur Arie van Eijden: ,,Nando heeft zich bij Ajax laten zien als een groot talent. Ik vind het ontzettend jammer dat door de regelgeving dat talent bij Ajax niet tot wasdom mag komen. Vooral omdat de regels hier in de ogen van Ajax op een onredelijke manier worden toegepast. Uitermate spijtig dat zelfs een mondelinge toelichting van Ajax niet tot een andere gang van zaken heeft geleid.”

Vergelijkbaar niveau
Volgens het ‘kwaliteitscriterium’ zou Nando Rafael zijn kwaliteiten hebben moeten aantonen door te spelen in een competitie van een vergelijkbare sterkte als de Eredivisie of door uit te komen in een vertegenwoordigend Angolees elftal.

Van de eerste eis vindt Ajax dat met het spelen in zowel de kwartfinale als de halve finale van de strijd om de Amstel Cup is voldaan. Van de laatste eis meent Ajax dat die in redelijkheid niet kan worden gesteld aan Nando Rafael. Hij beschikte niet over een paspoort en had in Nederland asiel aangevraagd. Reizen was derhalve voor Rafael een onmogelijkheid. Aan uitnodigingen van de Angolese bond voor wedstrijden in vertegenwoordigende elftallen kon door Rafael dan ook nooit gehoor worden gegeven.

Door het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning voor Nando Rafael mocht hij de afgelopen weken niet spelen of trainen. De zaakwaarnemers van Nando Rafael hebben vervolgens naar oplossingen gezocht, waarna Ajax contre coeur heeft meegewerkt aan het vertrek van Nando Rafael naar Hertha BSC. In Duitsland doet men kennelijk niet zo moeilijk maar hier in Nederland blijkt het illegalenbeleid wel vaker ondoorgrondelijk! 

CWI bedankt!


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl