Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax had Rafael simpel kunnen behouden 
30 augustus 2002
Hij geldt als een van de grootste talenten die Ajax de afgelopen jaren opleidde, maar toch zal Nando Rafael nooit voor de hoofdmacht van de Amsterdammers uitkomen. Ajax verkocht de 18-jarige Angolees gisteren aan het Duitse Hertha BSC. Noodgedwongen, omdat het Centrum Werk en Inkomen (CWI) geen tewerkstellingsvergunning afgeeft voor de speler. Maar had Ajax de speler niet gewoon kunnen overhevelen naar het eerste elftal?


Nando Rafael

Volgens het CWI voldoet de veelscorende aanvaller niet aan de zogenaamde kwaliteitsnormen die worden gesteld aan niet EU-ers die ons land willen werken. Volgens de criteria zou Rafael in een competitie vergelijkbaar met de Nederlandse eredivisie hebben moeten spelen of in een vertegenwoordigend elftal van zijn geboorteland. Dat laatste was vrijwel onmogelijk omdat de speler tot voor kort geen paspoort bezat en derhalve niet kon reizen.

Rafael kwam in 1994 onder dramatische omstandigheden naar Nederland. Tijdens de burgeroorlog in Angola werden zijn ouders, broer en zus vermoord. Samen met een oom en tante vroeg de tiener in Nederland asiel aan. Ajax' toenmalige hoofd opleidingen Co Adriaanse kreeg het verzoek of de tien jaar oude Rafael in Amsterdam een proeftraining mocht doen. Vanwege zijn voetbalkwaliteiten en uit sociale overwegingen werd een extra plaatsje voor hem vrijgemaakt bij de D-pupillen.

Afgelopen seizoen had de aanvaller met 22 treffers een belangrijk aandeel in de landstitel van Ajax A1. Ook deed hij van zich spreken in het toernooi om de Amstel Cup, waarin Rafael voor het succesvolle Ajax 2 diverse malen scoorde. Door het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning mocht het talent de afgelopen weken niet trainen of spelen. De zaakwaarnemers van de aanvaller zochten in die tijd met Ajax naar een oplossing.

Een door Ajax voorgesteld vertrek naar zijn Belgische satelietclub Germinal Beerschot Antwerpen werd door de begeleiders afgewezen. Ajax heeft met Hertha de afspraak gemaakt dat het bij een toekomstige doorverkoop van Rafael deelt in de transfersom. Financiėle details van de overgang werden niet bekend gemaakt.

Maar Ajax had Rafael makkelijk kunnen behouden en wel als de club de aanvaller begin dit seizoen had overgeheveld naar de A-selectie van Ronald Koeman. Koeman heeft echter met Mido, Zlatan en Machlas al drie spitsen in zijn selectie maar kennelijk vind men bij Ajax het talent Rafael (nog) niet goed genoeg om in dit rijtje te passen. Nu staat Ajax met bijna lege handen en lacht Hertha BSC zich rot. Ajax moet toch oppassen dat het zijn hand niet overspeeld met zijn talenten. Jeugdige spelers als Seedorf en Sneijder kloppen al aan de deur en zullen volgend jaar toch zeker willen worden opgenomen in de selectie van het eerste of anders hun heil elders zoeken. Wat dat betreft had Ajax misschien beter de forse transfersom van Sunderland voor Zlatan kunnen incasseren en het talent Rafael de kans gunnen die hij verdiende. Helaas!

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl