Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax wéér de baas in Rotterdam: 1-2
6 oktober 2002
Ondanks dat de uitslag dat doet vermoeden was Ajax heer en meester in De Kuip tijdens de 47 editie van de klassieker. Vooral voor rust overliepen de Amsterdammers de Kuip-gangers volledig en was het te danken aan de slordigheid waarmee Ajax met de kansen omsprong dat het 'slechts' 0-2 stond bij de thee. Na de rust herstelde Feyenoord zich enigzins, mede door hulp van Roelof Luinge die het schijnbaar spannend wilde houden. Maar ook na de 1-2 leken de Feyenoorders er zelf, en met hen vooral de Rotterdamse fans, er niet in te geloven. Het alom , vooral altijd door de media betitelde 'legioen' was de gehele wedstrijd stil, veerde even op bij de goal van 'Pi-air', maar werd verder weg gezongen door 1600 enthousiastelingen uit Amsterdam. Net als hun idolen op het veld waren zij opnieuw de baas in Rotterdam!


Zlatan in duel met 2 feyenoorders

  
De ontvangst bij  De Kuip was weer hartverwarmend

Een zonnige Kuip beloofde veel goeds!

Beetje onleesbaar: "De Kuip-Echt Gras"; nu nog echte voetballers en een ECHT legioen dat WEL zingt, OOK als het achterstaat!

Van Damme in duel met Emerton

Jari haalt tevergeefs uit, even later is het wel raak

Wamberto haalt uit voor de 0-1

Wamberto viert zijn 0-1 met de Ajax-bank

Zlatan is De Haan keer op keer te snel af

Feest in het Jodenvak na de 0-2 van Litmanen
"Het legioen, is met pensioen", "Waar is dat Legioen?" en het aloude "Het is stil aan de overkant", nee niets wat de Ajaxfans ook probeerde; Rotterdam was en bleef stil en zag Ajax voor de 16e keer winnend De Kuip verlaten. Een mijlpaal op zich want Ajax heeft nu net zo vaak de klassieker in de Kuip gewonnen als de Rotterdammers! Met de gezangen "Joden zijn de baas in Rotterdam" en "Ze winnen nooit van de Joden"  probeerde de fans nog wat extra zout in de toch al pijnlijke wonden te strooien.

Belangrijke rol
Ronald Koeman had zijn vleugelspelers; Van der Meyde en Sikora thuis gelaten maar speelde op links toch met een buitenspeler: Wamberto. Op rechts speelde Pienaar een belangrijke rol. Bij balbezit van Ajax moest hij de ruimte achter Rzasa opzoeken terwijl bij balverlies hij het middenveld moest versterken en de Pool gewoon links moest laten liggen, wetend dat zijn opbouwende kwaliteiten niet bijster hoog zijn! De Ajax-tactiek slaagde; de Amsterdammers heersten op het middenveld, kwamen achterin nauwelijks in de problemen en creëerden aanvallend enkele goede kansen. Zlatan en Litmanen miste aanvankelijk maar Wamberto vond een gaatje en plaatste de bal toch achter Zoetebier: 0-1

Nog stiller
De Kuip werd nog stiller, al was dat haast onmogelijk. Nauwelijks bekomen van de klap doemde Litmanen alweer op voor Zoetebier, maar deze had geluk dat de Fin toch niet helemaal 100% speelde. Op slag van rust was het wel raak; Zlatan vond Pienaar die goed terug legde op Litmanen. Ditmaal prikte de verloren zoon wel raak: 0-2

Pienaar had nog vóór het rustsignaal Feyenoord de genadeklap kunnen en moeten bezorgen maar hij mikte, uit een vergelijkbare positie als Litmanen daarvoor, naast.

Janboel
Na rust bracht Van Marwijk de buitenspelers Van Persie en Kalou maar Ajax bleef grip op het spel houden vooral door de rust die Galasek, Litmanen en Witschge uitstraalden op het middenveld bij Ajax. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht maar Ajax had gerekend zonder Roelof Luinge. De fluitenist maakte, volledig geflankeerd door zijn 'hulpmatrozen' er zoals van ouds een Janboel van. Typerend was een buitenspel geval van Zlatan. In eerste instantie vlagde de grensrechter om vervolgens te zien dat Trabelsi niet buitenspel was waarop hij de vlag resoluut terug trok en al sprintend probeerde de Tunesiër bij te halen om de volgende actie niet te missen. De volgende actie kwam er; een aanslag van Van Persie op Trabelsi. De grens stak zijn vlag ophoog, maar hield hem twijfelachtig wat schuin, zodat het het midden had tussen een buitenspelsignaal en de signalering van de overtreding. Luinge reageerde uitermate laf door alsnog de voorkeur te geven aan de in eerste instantie verworpen buitenspelval en vergat prompt ook nog maar even de actie van Van Persie onbestraft te laten. Donkergeel, zelfs rood had het overigens in de eerste helft al moeten zijn bij een verschrikkelijke overtreding van Bosveld vol op de knie van Wamberto. Diens knie brak zowat maar Luinge deed of zijn neus bloedde. Geel gaf hij wel voor pietlulligheden zoals het wegschieten van de bal door Boukhari. 

Het lijkt er toch verdacht veel op dat scheidsrechter tegen het einde van een wedstrijd nog even tot de conclusie komen dat ze kaarten op zak hebben. In die laatste fase van de wedstrijd worden die dan ook te pas en vooral te onpas uitgedeeld alsof het snoepjes zijn, terwijl de zwaarste overtredingen in de eerste fase van een duel wel heel vaak zonder gevolgen blijven.

Toch werd het duel nog spannend toen Van Hooijdonk een voorzet van Kalou simpel in kon tikken: 1-2. Even leek het of Feyenoord nog onverdiend op gelijke hoogte zou komen maar een vrije trap van Van Persie spatte op de kruising boven Stekelenburg. Het zou zeer onverdiend geweest zijn want Ajax was heer en meester; op het veld en vocaal op de tribune! 

 

 

 

 

Wie waren het ook alweer die altijd weg renden?!
Rennen op je eigen vak is helemaal het toppunt!

  
Het nep'legioen' droop af na de zoveelste domper tegen Ajax in eigen huis

Ronald Koeman toonde zich na afloop tevreden. Hoewel enige kritische kanttekeningen op z'n plaats waren als je de lat op het niveau van Europese top legt. "In dat geval had je voor rust de genadeklap moeten uitdelen en na het wegvallen van Ibrahimovic en Litmanen op driekwart van de wedstrijd meer op balbezit moeten spelen. Alleen is Hossam een ander soort spits, opportuner, minder balvast, waardoor Feyenoord ons het toch enigszins moeilijk kon maken. Alleen moet je als trainer ook tevreden kunnen zijn. Een 2-1 overwinning en zes punten voorsprong op Feyenoord na pas zeven competitieduels is voor mij voldoende aanleiding hier met een voldaan gevoel te vertrekken."

Feyenoord-Ajax 1-2 (0-2)
22. Wamberto 0-1
43. Litmanen 0-2
56. Van Hooijdonk 1-2

Feyenoord: 
Edwin Zoetebier, Brett Emerton, Ferry de Haan (77. Anthony Lurling), Patrick Paauwe, Tomás Rzasa, Chong-gug Song, Paul Bosvelt, Shinji Ono, Sebastián Pardo (46. Robin van Persie), Thomas Buffel (46. Bonaventure Kalou), Pierre van Hooijdonk 

Ajax: 
Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Andre Bergdølmo, Christian Chivu, Jelle van Damme, Tomás Galásek, Jari Litmanen (73. Abubakari Yakubu), Richard Witschge, Steven Pienaar, Zlatan Ibrahimovic (71. Mido), Wamberto (42. Nourdin Boukhari)

Scheidsrechter: Roeloef Luinge

Toeschouwers: 42.200

Kaarten
Geel: Van Persie (Feyenoord), Boukhari, Witschge (A


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl