Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Fans helpen Ajax terug in het spoor tegen RKC: 1-1
26 oktober 2002
Ajax is er niet in geslaagd het uitduel bij RKC Waalwijk te winnen. De ploeg speelde, vooral in aanvallend opzicht, te mat. Uiteindelijk eindigde het enerverende duel in 1-1. Ajax werd pas wakker nadat scheidsrechter Temmink de wedstrijd had stilgelegd vanwege spreekkoren aan zijn adres. In de 'afkoelingsperiode' zette Koeman iedereen weer op zijn plaats en kon hij Mido inbrengen. Het leverde binnen enkele minuten resultaat op; Maxwell scoorde de 1-1.                                                Ronald Koeman doet een oproep aan de aanhang

Scherpte
Ajax begon het duel goed. Ajax had in de eerste helft de wedstrijd moeten beslissen. De ploeg was superieur in de eerste twintig minuten en kreeg twee goede kansen. De beste was voor Van der Meyde. Maar hij verzuimde na een goede actie te scoren. Zijn inzet belandde op de paal. Daarna was Boukhari dicht bij een treffer. ,,We misten scherpte voorin. Vooral daardoor hebben we niet gewonnen'', zei Koeman achteraf. De aanvallers Zlatan en vooral Boukhari waren geen schim van zichzelf waardoor veel aanvallen stuk liepen. Ajax bleef de betere ploeg maar zakte gedurende de eerste helft verder weg.

Jostiband
De tweede helft begon te laat, omdat de drumband Wilhelmina uit Sleeuwijk het veld maar niet wilde verlaten. Het leverde een vermakelijks schouwspel op van muziekanten die zich tussen de allang op het veld gearriveerde spelers door manouvreerden. Uiteindelijk vertrok de door de fans als Jostiband bestempelde formatie onder luidt gejoel vanaf de tribunes. Koeman vergat in de rust kennelijk dat hij zelf ook in had kunnen grijpen door Zlatan en vooral Boukharite wisselen. Zij konden namelijk geen poot aan de grond krijgen. Vooral het gestuntel van Boukhari was het aanzien niet waard. Ajax sukkelde mede daardoor gewoon verder. Koeman wisselde uiteindelijk toch maar niet de beoogde spelers. Het was de moegestreden Witschge die vervangen werd door de herstelde Maxwell.

De jarige Chivu tikt Hoogendorp licht aan en die gaat gewillig naar het gras

Van der Meyde raakt de paal

Koeman opnieuw met sjaal

Temmink had zijn dag niet en dat was te merken!
Rood
Ajax riep het onheil over zich af en dat gebeurde dan ook. In een moment van onachtzaamheid ontsnapte Hoogendorp aan de aandacht van het centrale verdedigingsduo Bergdolmo/Chivu en laatst genoemde kon hem alleen nog afstoppen door hem net buiten de zestien vast te pakken. De spits van RKC ging zeer gewillig liggen en Chivu kon, op zijn verjaardag notabene, vertrekken. Nog voordat hij de rode kaart te zien kreeg deed hij zijn aanvoerdersband al af. 'Hij floot, dus het was rood' aldus de aanvoerder.

Wakker worden

Of het al niet erg genoeg was schoot diezelfde Hoogendorp de vrije trap die volgde via de kluts nog binnen: 1-0. In plaats van zich te herpakken rommelde Ajax als aangeschoten wild verder. Scheidsrechter Temmink volgde dat voorbeeld al de hele wedstrijd door onduidelijk en inconsequent te fluiten. De fans waren het zat. 'Koeman wakker worden' klonk het van de tribune.

Inconsequent
Ook Temmink werd door zijn, en dat van zijn secondanten, waardeloos arbitraal optreden steeds harder doelwit van de spreekkoren. O.a. Litmanen sprak de arbiter daar in het veld ook meerder malen op aan. De stadionspeaker stookte nog wat olie op het vuur door zich ermee te gaan bemoeien en Temmink vond het direct nodig de wedstrijd stil te leggen. Hij laste een pauze in die uiteindelijk 12 minuten duurde. Een opnieuw inconsequente actie van hem want er zijn legio wedstrijden waarin hij zeker net zo hard en lang, en vaak nog erger, toegezongen is maar waarbij hij gewoon door heeft laten spelen. Kennelijk, ook gezien zijn fluiten, had hij er vandaag gewoon geen zin in. Ook Koeman laakte zijn beslissing: 'Wij krijgen op de bank soms ook de vreselijkste verwensingen toegeschreeuwd' aldus de Ajax coach. Het is goed dat er wordt opgetreden, alleen moet dit dan wel consequent gebeuren. Er moet één lijn worden getrokken. Ik moet zeggen dat het voor onze deze keer niet verkeerd uitviel'.


Koeman spreekt de Ajax-supporters toe nadat Temmink de wedstrijd stil 
heeft gelegd ivm spreekkoren aan zijn adres.


Lief
De fans vermaakten zich ondertussen met sarcastische liedjes aan het adres van Temmink o.a.: 'Oh, wat zijn we lief!', 'Waar is de Jostiband', 'Temmink is dit wat je wil!' en 'En wie niet springt die is niet lief!' zijn een greep uit het reportoire dat tot vermaak van iedereen in het stadion leidde, daarmee de 'Anneke Grohnloh' actie van Temmink helemaal tot kinderachtige circusact te degraderen.

Circusact
Het was wachten op het gebruikelijke ritueel in zo'n geval: Een delegatie van Ajax moest van Temmink naar het uitvak om de Ajax fans toe te spreken. "Hij vroeg ons een daad te stellen richting onze supporters", vertelde Ajax-directeur Arie van Eijden, die dat samen met Koeman ook deed. "Maar dat zijn kansloze exercities. Dit soort situaties kunnen wij nooit oplossen", besefte Van Eijden.

Orde op zaken
Ajax gebruikte de pauze om orde op zaken te stellen. 'Ik vind dat wij door die pauze een beetje benadeeld werden. We konden niet met datgene doorgaan waarmee we bezig waren. Ajax kon de zaakjes in de kleedkamer op orde stellen. Binnen een minuut scoorden ze vervolgens een doelpunt...', aldus Martin Jol, coach van RKC.

En zo was het ook. Met Mido in de ploeg kwam er een ander team het veld op dat de mouwen opstroopte en prompt scoorde Maxwell de 1-1. Opvallend was dat Temmink, al zal hij het zelf nooit toegeven, opeens ook Ajax eens het voordeel van de twijfel gaf in bepaalde situaties. Ajax probeerde vervolgens met zijn tienen nog de 3 punten uit het vuur te slepen maar moest ook oppassen op een enkele tegenaanval. Uiteindelijk kreeg het duel met 1-1 terecht geen winnaar. Daarvoor speelde Ajax, op de laatste 20 minuten na, te slap en was RKC niet scherp genoeg.

RKC Waalwijk-Ajax 1-1 (0-0)
58. Hoogendorp 1-0
70. Maxwell 1-1

RKC Waalwijk:
Rob van Dijk, Khalid Boulahrouz, Yuri Nikiforov, Peter van den Berg, Serginho Greene, Garry de Graef, Patrick van Diemen, Rogier Molhoek (86. John van Loenhout), Jason Oost (79. Robert Fuchs), Rick Hoogendorp, Yuri Cornelisse (72. Jochen Janssen).

Ajax:
Henk Timmer, Hatem Trabelsi, Andre Bergdolmo, Cristian Chivu, Jelle van Damme, Tómas Galásek, Jari Litmanen (74. Steven Pienaar), Richard Witschge (60. Maxwell), Andy van der Meyde, Zlatan Ibrahimovic, Nourdin Boukhari (71. Ahmed 'Mido' Hossam).

Scheidsrechter: René Temmink

Toeschouwers: 7.500

Kaarten
Rood: Chivu (56. neerhalen doorgebroken speler)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl