Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!AC: Ajax wipt Roda door nipte zege: 1-0
5 februari 2003
Ajax heeft een 1-0 bekerzege geboekt op Roda JC. De Asterdammers danken de winst aan een goed eerste kwartier.Net als in de Champions League (vijf goals) en in een aantal competitiewedstrijden (zes) was Zlatan Ibrahimovic ook in de derde ronde van het bekertoernooi het goudhaantje voor Ajax. De Zweedse spits nam tegen Roda JC de enige treffer voor zijn rekening, 1-0.

De Amsterdam Arena was woensdagavond nog niet voor de helft gevuld, met 15.032 toeschouwers. Daarbij speelde het rechtstreekse tv-verslag natuurlijk, net als het koude weer, ook een rol die de echte fans echter nooit zullen weerhouden.
Ibrahimovic was de gevaarlijkste man. De spits opende bovendien de score in de 11e minuut na een pass van talent Sneijder. Stilaan lijkt de Zweedse spits de concentratie te kunnen vasthouden om te presteren over een langere periode. De ernst van de liesblessure die hij opliep is nog onduidelijk. Het is voor Ajax te hopen dat hij is genezen voor de topper tegen Feyenoord van zondag. 

Uiteraard is het nog wat vroeg om al een duidelijk verband te signaleren, maar zeker is dat Ibrahimovic is geïnspireerd door de komst van Marco van Basten. Op één (trainings)veld staan en praten met de beste spits die Nederland heeft voorgebracht, Ibrahimovic wordt er soms verlegen van. Tot vertedering van Van Basten, die via grapjes steeds vaker toenadering zoekt tot de spits in wie hij na een paar weken observeren veel potentie ziet. 

Van Damme en Galasek in duel

Met Mido als zwakke vervanger van de Zweed ging Ajax na rust op zoek naar meer treffers. Verder dan een gevaarlijk schot van de Egyptenaar en een prachtige vrije trap van Chivu kwam de thuisclub in een mindere tweede helft echter niet. Van het matte Roda ging alleen in de slotfase gerichte dreiging uit. Anastasiou kwam echter een teenlengte tekort om vlak voor tijd de grootste kans te benutten.

Roda bleef doordat Ajax verzuimde het overwicht en kansen in goals uit te drukken in de wedstrijd. De ploeg van trainer Vloet kon daardoor blijven geloven in een goed resultaat en speelde de laatste 25 minuten aanvallend met Cristiano als extra aanvaller naast Anastasiou. 


Zlatan schiet de 1-0 binnen

Na de 1-0 was het rap gedaan met het amusement in de Arena. Veel pret zal coach Koeman ook niet hebben beleefd, want vier dagen voor de ontmoeting met aartsrivaal Feyenoord, zag hij Ibrahimovic in de 35ste minuut al geblesseerd naar de kant strompelen. 

Over het vertoonde spel zal Koeman weinig euforisch zijn, net als zijn tegenstrever Wiljan Vloet. Roda JC bakte er immers ook weinig van. Koeman gaf aan de nieuwe opzet van de Amstel Cup, waarin het schema al bekend is, een stuk minder leuk te vinden. "Deze opzet neemt een beetje het plezier weg. Ik kijk met jaloezie naar Engeland, waar Arsenal tegen Manchester United speelt, terwijl er ook nog ploegen uit de derde divisie in de FA Cup zitten. Het voelt op deze manier niet echt als bekervoetbal".

Charme
Dat het speelschema voor de kwart- en halve finales al vast staat is volgens de KNVB een gevolg van een verscherpt veiligheidsbeleid. Burgemeesters worden niet meer kort vantevoren met een risicowedstrijd geconfronteerd, waardoor niet kan worden geschoven met een speeldatum. Voor de Limburgers was het al de derde wedstrijd. Door dit soort regels ontbeert het Nederlandse toernooi charme. De tegenstander in de kwartfinale (in Amsterdam) is net als vorig jaar FC Groningen. Toen won Ajax met 4-0. 
Klik hier voor het complete speelschema van de Amstelcup

Sneijder, Maxwell en Zlatan vieren de 1-0

Ajax-Roda JC 1-0 (1-0)
12. Zlatan 1-0

Ajax: 
Lobont, Trabelsi, Pasanen, Chivu, Van Damme, Galasek, Sneijder, Pienaar (Boukhari 86), Maxwell (Seedorf 60), Ibrahimovic, (Mido 33) en Van der Meyde.

Roda JC:
Roorda, Sonkaya, Addo, Luijpers, Filipovic, Van Dijk, Vicelich (Christiano 65), Sonko, Sergio, Soetaers en Anastasiou.

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 15.000
Gele kaart: Viselich (27), Anastasiou (41), Luijpers (77) (allen Roda JC)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2002 ajaxf-side.nl