Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Zlatan voorkomt blamage tegen Excelsior: 2-1
16 maart 2003
Wedstrijden tegen een zwakke tegenstander als Excelsior kunnen geen puntverlies opleveren, tenzij je de wedstrijd niet ziet als een echte wedstrijd maar als een formaliteit. En dat was precies wat een ieder bij Ajax deed; Ronald Koeman door te denken niet in de sterkste opstelling te hoeven starten, de fans op de tribune door thuis te blijven dan wel onderuitgezakt in de ArenA alles op zich af laten komen. De spelers volgden dit voorbeeld gewillig door een droevige matte pot te spelen. Dankzij Zlatan Ibrahimovic blijft Ajax meedoen in de strijd om de titel. De Zweedse spits scoorde twee keer en voorkwam zo een afgang: 2-1.

Excelsior opende brutaal. De 'Feyenoord 2 formatie' uit Kralingen speelde onbevangen één tegen één en leek super gemotiveerd om filiaalchef Feyenoord een grote dienst te bewijzen door aartsrivaal Ajax punten afhandig te maken. De Rotterdamse formatie was geen schim van de ploeg die zich vorige week nog gewillig naar de slachtbank liet leiden van grote broer Feyenoord. Een wedstrijd die toen gewoon schriftelijk afgedaan had kunnen worden; ook wel competitievervalsing in optima forma genoemd, al zal iedereen dat in het Rotterdamse kamp tegen beter weten in stellig ontkennen. 

Ajax had gewaarschuwd moeten zijn, maar de ploeg legde een matte vertoning op het veld. Van onderschatting vooraf zou geen sprake mogen zijn maar Ronald Koeman was de eerste die daarop betrapt kon worden. Hij dacht het tegen Excelsior namelijk wel af te kunnen zonder Cristian Chivu en Thomas Galasek en gunde beiden dan ook een plek op de bank. Liefst had hij, zo zei hij na de wedstrijd, nog meer spelers voortijdig in het duel rust gegund maar door de stand was dat niet mogelijk.

Wesley Sneijder in duel
Excelsior profiteerde optimaal van de ruimte die het kreeg van Ajax. Dat resulteerde al na drie minuten al in de openingstreffer. Spits Cecilio Lopes maakte dankbaar gebruik van een slordigheidje in de Ajax-defensie: 0-1. Daarvoor had Brett Holman met een schot al bijna doelman Lobont verrast. Excelsior kreeg ook daarna de betere kansen via Mtiliga, Lopes, Holman en Boutahar.

Ajax leed veel balverlies, speelde in een te laag tempo en met name het centrale verdedigingsduo Petri Pasanen en Andre Bergdølmo was de achilleshiel. Ajax kwam evenwel langszij in de 25ste minuut via Zlatan Ibrahimovic. Van der Vaart bracht met een subtiele voetbeweging Zlatan in scoringspositie en deze miste deze keer niet: 1-1.


Rafael Van der Vaart  kon ook geen potten breken tegen Excelsior

Na rust bracht Koeman Chivu toch in het veld. De Roemeen, die zijn 100ste wedstrijd voor Ajax speelde, zorgde ook niet voor houvast en stabiliteit.Tien minuten voor het laatste fluitsignaal prikte Zlatan zijn tweede doelpunt achter doelman Cor Varkevisser, zodat Ajax enigzind uitzicht houdt op de titel en wat nog veel belangrijker is; Feyenoord op achterstand hield voor die zo belangrijke 2e (Champions League) plaats. 

Koeman stelde resoluut vast dat zijn ploeg verzaakt had: "Na een Champions League-wedstrijd wijs je er steeds op dat je in de competitie scherp moet beginnen. Kennelijk kunnen de spelers dat niet opbrengen." Het is geen excuus maar wel een gegeven dat wie in de Champions League op de toppen van de tenen moet lopen, in de nationale competitie de nodige moeite om zich op te laden voor reguliere wedstrijden. Ajax vormt op die regel - kennelijk - geen uitzondering. 

Ajax-Excelsior 2-1 (1-1)
4. Lopes 0-1
25. Ibrahimovic 1-1 
87. Ibrahimovic 2-1 

Ajax:
Bogdan Lobont, Hatem Trabelsi (25. Nigel de Jong), Petri Pasanen, André Bergdølmo, (46. Cristian Chivu), John O'Brien, Steven Pienaar, Abubakari Yakubu, Wesley Sneijder (72. Nourin Boukhari), Maxwell, Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic 

Excelsior:
Cor Varkevisser, Danny Buijs (86. Ronnie Nouwen), Steve Olfers, Ferry de Haan (44. Shelton Martis), Michel Bastos (86. René van Dieren), Gill Swerts, Nam-il Kim, Saïd Boutahar, Patrick Mtiliga, Cecilio Lopes, Brett Holman

Scheidsrechter: Peter Oskam
Toeschouwers: 47.192
Kaarten: Geel: Buijs, Swerts Mtiliga (Excelsior)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 ajaxf-side.nl