Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Vermoeid Ajax verliest magere topper van PSV: 2-0
23 maart 2003
Ajax is er opnieuw niet in geslaagd te winnen in Eindhoven van PSV en verspeelde daarmee de laatste kans op de landstitel. PSV won de matige wedstrijd met 2-0 door doelpunten van Kezman in de 10e (penalty) en 89e minuut. Ajax behoudt (nog) wel de 2e plaats maar heeft nog slechts één punt voorsprong op Feyenoord.

De wedstrijd begon overdonderend. Van de kant van de scheidsrechter dan. Wegereef maakte zijn reputatie als kaartenspecialist weer eens waar door Marc van Bommel reeds na twintig seconden een gele prent voor te schotelen nadat die John O'Brien van achteren van de sokken liep. Vele scheidsrechters durven zo'n overtreding pas in de 60ste minuut te bestraffen, Wegereef niet.


Zlatan in duel met Lee


Trabelsi vloert Robben: penalty


Chivu krijgt voor het weggooien van de bal....


...de rode kaart van de slecht fluitende Wegereef


Kezman tikt de 2-0 binnen
Na tien minuten was het al 1-0 voor PSV, omdat Trabelsi een onbezonnen, onnodige sliding inzette en Robben gewillig naar het gras ging omdat hij de bal toch nooit meer kon belopen.Kezman benutte de pingel feilloos: 1-0.

Impasse

Door de goal van PSV kwam de wedstrijd in een impasse; Ajax was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. Vooral de voorhoede met Van der Vaart en Zlatan faalde. Zlatan kreerde zich nog een enkel kansje maar de combinatie met de onzichtbare Van der Vaart liep totaal niet. PSV leunde achterover en was geenszins van plan het eigen publiek een mooie pot voetbal voor te schotelen. Ajax moest het spel maken en PSV loerde vervolgens op de counter. 

Ajax begon de tweede helft duidelijk agressiever dan de eerste. Van der Meyde kwam nu vanaf links omdat hij in de eerste helft er niet in slaagde op rechts potten te breken tegen de sterk spelende Lee. Met succes want hij kwam op links nu een paar keer goed door en dat was meteen gevaarlijk. Één keer was Ibrahimovic niet op tijd bij zijn voorzet en één keer werd zijn schot geblokt ten koste van een hoekschop. Ook Maxwell ging een keer goed door op links, alleen hij de bal niet goed bij zich houden, waardoor de verdediging van PSV op tijd terug was.

Het was duidelijk dat Ajax zich nog niet bij een nederlaag had neergelegd, hoewel je tegen een ploeg als PSV natuurlijk wel moet oppassen dat je niet tegen een counter aanloopt. Ajax leek echter niet bij machte een goal te forceren. De wedstrijd stond vol van slechte passes aan beide kanten en zowel spelers als toeschouwers maakten een apatische indruk.

Dus was het de beurt aan Wegereef om zich weer eens van een negatieve zijde de laten zien. Nadat Chivu al een gele kaart had gekregen, kreeg hij in de 69e minuut de rode kaart; Van Bommel liep provocerend tegen de Roemeen op en die beantwoorde dit door de bbal achteloos zonder te kijken over de schouder tegen het gezicht van Van Bommel te gooien. Hier kon onmogelijk van opzet sprake zijn. Het was dan ook bij lange na geen gele kaart, laat staan een rode. Toen vervolgens Kezman Lobont van de sokken liep, dreigde het even uit de hand te lopen. Dat kan Wegereef zich aanrekenen. De man loopt dan wel uitermate pedant en zelfgenoegzaam over het veld, maar zijn manier van fluiten geeft daar absoluut geen aanleiding toe.

Omdat Ajax toch op jacht bleef gaan naar de gelijkmaker, zelfs met tien man, kreeg PSV meer ruimte. Dat leidde uiteindelijk in de 87e minuut tot 2-0. Rommedahl werd op rechts weggestuurd, gaf op maat voor aan Kezman, die met dit buitenkansje wel raad wist. Daarmee was de wedstrijd uiteraard gespeeld. En zo zagen de toeschouwers, waaronder de trainer van AC Milan, dat PSV de voorsprong in de competitie tot tien punten opschroefde.

Trainer Ronald Koeman was zeer teleurgesteld over het resultaat. "We hebben verloren omdat we voorin machteloos waren. Ibrahimovic stond op een eiland en Van der Vaart en Van der Meyde hebben we niet gezien. Het niveau was matig, vooral van PSV-zijde, maar dat kun je moeilijk verkopen als je net met 2-0 verloren hebt", aldus de trainer, die vrijdag op zijn verjaardag nog de trainer van PSV op bezoek kreeg.

Over de kaarten was Koeman kort: "Het was helemaal geen wedstrijd voor kaarten. Dat had de scheidsrechter beter moeten inschatten. Volgens mij gooide Chivu die bal niet expres en was het geen gele kaart, laat staan een rode. Als scheidsrechter moet je wel beseffen dat zo'n speler al een kaart heeft en dat zoiets kan gebeuren in het vuur van het spel. De penalty was volgens mij wel terecht. Ik zag Trabelsi een sliding maken", aldus de trainer, die wel vond dat de strijd om het kampioenschap nu wel gespeeld is.


Kenmerkend voor het duel: Ajax (Zlatan) gaat onderuit terwijl PSV (Ooijer) zich in een slechte wedstrijd staande houdt

Ook de mat spelende Van der Vaart was zwaar teleurgesteld. "We kwamen er eigenlijk niet aan te pas. In het begin van de tweede helft hebben we nog wel redelijk gespeeld, maar daarna zakte het weer weg."

Aanvoerder Chivu, die van het veld werd gestuurd, stak zijn teleurstelling ook niet onder stoelen of banken. "PSV was, zeker in het begin, zeer scherp, maar na het doelpunt iets minder. Maar wij konden voorin geen vuist maken. Het veld was een drama, maar dat is geen excuus. We waren vandaag gewoon niet goed genoeg. Natuurlijk hebben we die wedstrijd van woensdag in de benen, maar we zijn jong, dat moeten we kunnen opbrengen", aldus de Roemeen, die graag met de kampioensschaal op het Leidseplein had gestaan. "Maar dat is nu wel heel erg ver weg."

PSV - Ajax 2-0 (1-0)
10. Kezman (strafschop) 1-0
88. Kezman 2-0.

Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 35.000.
Kaarten:  
Rode kaart: 70. Chivu (Ajax/2 x geel).
Gele kaart: Van Bommel (PSV), Trabelsi (Ajax).

PSV:  
Waterreus; Bogelund (34. Faber), Ooijer, Bouma (61. Heintze) en Lee; Rommedahl, Van Bommel, Vogel en Robben; Vennegoor of Hesselink (46. Leandro) en Kezman.

Ajax:  
Lobont; Trabelsi, Pasanen, Chivu en O'Brien; Pienaar, Galasek, Van der Vaart en Maxwell (76. Sneijder); Ibrahimovic (71. Boukhari) en Van der Meyde (87. Van Damme).


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 ajaxf-side.nl