Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Milan maakt in slotfase eind aan droom Super-Ajax: 3-2 
23 april 2003
Na maanden op het hoogste Europese platform  te hebben gevoetbald, bleek de uitschakeling van Ajax in de kwartfinales van de Champions League door AC Milan een ware nachtmerrie. Jari Litmanen en Steven Pienaar hadden tot twee keer toe een achterstand ongedaan weten te maken en leken de Amsterdammers naar de halve finales van het toernooi te hebben geschoten. Met slechts enkele seconden op de klok was het echter Milan dat diep in blessuretijd alsnog scoorde en dus Ajax de das omdeed.
Klik hier voor een fotoverslag van de reis naar Milaan
Lobont red Ajax al vroeg in de wedstrijd van een achterstand


Trabelsi zet Rui Costa de voet dwars


Yakubu duelleert met Kaladze


Litmanen net na de 1-1
In de aanloop naar het duel leek er geen vuiltje aan de lucht in Milaan. Honderden fans hadden zich verzameld op het zonnige plein van de Duomo. De sad was welliswaar droog gelegd maar Ajax-fans bleken zeer kreatief hiermee om te kunnen gaan. In een gemoedelijke sfeer werktte men toe naar de wedstrijd. Ronald Koeman deed dat ook maar hij had met personele problemen te maken; Van der Vaart, Maxwell en Galasek konden niet spelen. Koeman verkoos Jele Van Damme boven Richard Witschge in de basis terwijl Yakubu de opengevallen plaats van Galasek in moest vullen. Piemaar kreeg op het middenveld extra steun van Sneijder. De zet van Koeman met Van Damme bleek een sof; de Belg was onrustig aan de bal en was met kop en schouders Ajax zwakste schakel. 

Rui Costa creŽerde het eerste gevaar voor doelman Bogdan Lobont. Zijn schot vanuit een moeilijke hoek verdween echter naast het doel. Seconden later was het de beurt aan Sneijder om zijn uitverkiezing te rechtvaardigen, maar Steven Pienaar en Zlatan Ibrahimovic wisten hun voet niet achter zijn voorzet te krijgen. 

Het bleken twee van de spaarzame mogelijkheden in de openingsfase te zijn. Ondanks het open spelbeeld en de ruimte die de spelers werd gegund, moest het publiek geduld hebben tot halverwege de eerste helft voordat er sprake was van enig serieus vuurwerk in de strafschopgebieden. Het was echter wel meteen bijna raak; na een scrimmage in de Ajax-doelmond viel de bal voor de voeten van Cristian Brocchi, die via een uitgestoken been Lobont tot een uiterste redding dwong. Zelfs de herhaling gaf geen uitsluitsel of de bal de doellijn was gepasseerd. 

Enkele minuten later was er geen discussie mogelijk; Van Damme vergat in te grijpen en de ongedekte Inzaghi stond op de juiste plek om een van richting veranderde voorzet van Sjevtsjenko via de grond binnen te koppen. De twee gevaarlijke spitsen hadden het gedurende de resterende speeltijd van de eerste helft nog erger voor Ajax kunnen maken, maar de Amsterdammers wisten zonder verdere schade het rustsignaal te bereiken. 

Zoals verwacht koesterde Milan de voorsprong aan het begin van de tweede helft. Ajax mocht aan de hand van invaller Litmanen, die Van Damme uit zijn lijden verloste, het initiatief nemen, maar het gevaar bleef beperkt tot een kopballetje van Ibrahimovic. De gelijkmaker van de Fin na een dik uur kwam daarom ook min of meer uit de lucht vallen. De tot dan toe onzichtbare Andy van der Meyde vond Litmanen vogelvrij in de doelmond en de middenvelder kon van dichtbij simpel binnenschuiven. 

De vreugde van Ajax was echter van korte duur. Twee minuten na de gelijkmaker wist Milan de marge weer te herstellen en weer waren Inzaghi en Sjevtsjenko verantwoordelijk. Inzaghi werd nog gedwarsboomd door Lobont, maar zijn geblokte schot eindigde pardoes voor het hoofd van Sjevtsjenko, die geen moeite had om het lege doel te vinden. De snelle tegentreffer leek de doodsteek te zijn voor het jonge Ajax, maar de ploeg wist zich twaalf minuten voor tijd wederom terug te knokken in de wedstrijd. Ibrahimovic kopte een voorzet van Van der Meyde door op Pienaar, die de kans niet leek te kunnen verzilveren toen hij samen met zijn bewaker naar de grond ging. De Zuid-Afrikaan was echter als eerste ter been en tikte de bal langs Dida.

Klik hier voor een fotoverslag van de reis naar Milaan


Inzaghi met Chivu in zijn rug


Zlatan in een luchtduel met Paolo 'hannibal' Maldini


Litmanen heeft zojuist Ajax op 1-1 gezet en viert dit met Andy van der Meyde


Cristian Chivu lig geveld op de grondDe meegereisde fans gingen voor de 2e maal volkomen uit hun dak. Ajax leek in eerste instantie de wedstrijd definitief te willen beslissen met een derde treffer, maar naarmate het laatste fluitsignaal dichterbij kwam liet de ploeg zich verder terugzakken. Het bleek de verkeerde keuze. Inzaghi dook diep in blessuretijd op voor Lobont om een doorkopbal van Ambrosini over de keeper te lepelen. Tomasson tikte de bal nog wel aan maar deze was anders tocch al in het doel verdwenen. Na een uurtje te zijn opgehouden in het stadion konden de 4500 meegereisde fans de lange terugreis aanvaarden maar niet nadat de Ajax-spelers terug waren gekomen op het veld om hen te bedanken voor de steun!. 

Kwartfinale Champions League
AC Milan-Ajax 3-2 (1-0)
30. Inzaghi 1-0
63. Litmanen 1-1
65. Sjevtsjenko 2-1
78. Pienaar 2-2
91. Inzaghi 3-2

AC Milan: 
Dida, Dario Simic (84. Jon Dahl Tomasson), Alessandro Nesta, Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Cristian Brocchi, Massimo Ambrosini, Rui Costa (85. Fernando Redondo), Kakha Kaladze (80. Rivaldo), Andrei Sjevtsjenko, Filippo Inzaghi

Ajax: 
Bogdan Lobont, Hatem Trabelsi, Petri Pasanen, Cristian Chivu, Jelle van Damme (46. Litmanen), Abubakari Yakubu, Wesley Sneijder, John O'Brien, Steven Pienaar (84. Nigel de Jong), Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde (89. Andre Bergdolmo)

Scheidsrechter: Manuel Enrique Mejuto GonzŠlez (Spanje)
Toeschouwers: 76.079
Kaarten:
Geel: Ambrosini, Costacurta (AC Milan)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 ajaxf-side.nl