Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax toont geen respect voor Co-tjes AZ: 1-3 
27 april 2003
Ajax blijft achter PSV de nummer twee van de eredivisie. De Amsterdammers wonnen van AZ met 3-1. Waar de Alkmaarders een serie goede kansen verprutsten, schoten Rafael van der Vaart, Jari Litmanen en Andy van der Meyde met scherp. De late treffer van Michael Buskermolen deed niet meer ter zake. Ondanks de klap die Ajax woensdag kreeg te verwerken, toonde trainer Ronald Koeman zich in de aanloop naar het duel in Alkmaar positief over de mentale gesteldheid van zijn ploeg. "Ik heb het gevoel dat we over de uitschakeling heen zijn, al zal het resultaat van de wedstrijd duidelijk maken of dat inderdaad het geval is", verklaarde de coach. 


Van der Vaart en Van der Meu\ijde na de 0-1

Sneijder in duel

Litmanen's volley is de 0-2

De volley in close-up

Van der Meyde viert zijn doelpunt op...

....zijn eigen wijze
In het begin was AZ bijna gelijkwaardig. Precies wat Co Adriaanse bij het weerzien met zijn oude club had verwacht. ,,Fysiek, conditioneel en mentaal hadden wij een enorme voorsprong. Helaas is dat in de uitslag niet gebleken.''  De trainer van AZ doelde vooral op het intensieve programma van de Amsterdammers, enkele dagen eerder in de Champions League nog uitgeschakeld door AC Milan. ,,De meeste spelers van Ajax hebben twee keer zoveel wedstrijden achter de rug als die van ons. Daarvan hadden we graag willen profiteren.'' 

Dat lukte niet. Aan de ene kant omdat AZ simpelweg onzorgvuldig was in de afwerking en Lobont een goede doelman bleek. Door de voorlopige schorsing van Ibrahimovic moest Ajax vooral aanvallend experimenteren. Van der Vaart was de gelegenheidsspits, met Litmanen kort daarachter. Als wel vaker pakte dat goed uit.

Barry van Galen had de Amsterdammers al binnen vijf minuten op achterstand kunnen zetten na een fout van Tomás Galásek, maar de middenvelder stuitte op Ajax-keeper Bogdan Lobont. Seconden later hielp Michael Buskermolen een vrije schietkans om zeep door hoog over te schieten. De vroege waarschuwing leek niet aan Ajax besteed. Van Galen en Ali Elkhattabi mochten na tien minuten ongestraft uitmaken wie een vlotlopende aanval zou afronden. De keuze op Elkhattabi bleek echter de verkeerde; zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. 

Ajax, zonder de voorlopig geschorste Zlatan Ibrahimovic, kon er aanvankelijk weinig tegenoverstellen. Pas halverwege de eerste helft wisten de Amsterdammers AZ-keeper Theo Zwarthoed voor de eerste keer te testen. Het was echter wel meteen prijs. Hoewel Litmanen zijn elleboog leek te gebruiken in een luchtduel met Barry Opdam, mocht de Fin een combinatie opzetten met Van der Vaart. De jonge Ajacied liet zich het buitenkansje niet ontnemen en toonde zich oog in oog met Zwarthoed koelbloedig.

AZ had via Van Galen, Buskermolen en Kenneth Perez de stand nog voor rust gelijk kunnen trekken, maar het trio werd gedwarsboomd door de uitstekende Lobont. Ajax daarentegen bleef een goed gemiddelde halen uit de gecreëerde kansen en verdubbelde de voorsprong meteen na rust. Van der Vaart vond Litmanen bij de tweede paal en de middenvelder liet Zwarthoed kansloos met een schitterende volley. De keeper mocht zichzelf echter verwijten dat Andy van der Meyde het duel na een dik uur met een afstandsschot kon beslissen. 

Witschge
De Ajax-fans strooide nog wat zout in de wonden van Co Adriaanse door tijdens het warmlopen van Richard Witschge te scanderen: "Let op Co-tje; Witschge komt eraan!". Adriaanse toonde na afloop maar weer eens aan totaal geen voetbalhumor te kennen door de actie van de fans 'respectloos' te noemen, alsof hij wel voor ik weet niet wat uitgemaakt was! 'Respectloos' is overigens een term die Adriaanse al helemaal niet mag hanteren want hij was degene die openlijk Rijkaard schoffeerde toen die nog bondscoach was, preases van PSV een 'lampenkap' noemt en Witschge en Winter zonder nadere uitleg; ja RESPECTLOOS aan de kant schoof! 

Veren
Co kon ook na afloop van AZ-Ajax niet even nalaten mee te willen teren op het succes van het huidige Ajax door te stellen dat wie anders dan hij zelf aan de basis had gestaan voor dit Ajax. Een veer in je eigen kont proppen heet zoiets, bovendien betreft het hier hoofdzakelijk andermans veren ook nog! Respectloos Co! 

Dat de waarschuwing van de fans voor Witschge niet ongegrond was bleek toen de invaller nog de lat raakte met een lepe boogbal over de keeper.


Pienaar was weer ongrijpbaar

AZ-Ajax 1-3 (0-1)

21. Van der Vaart 0-1
49. Litmanen 0-2
65. Van der Meyde 0-3
86. Buskermolen 1-3

AZ:
Theo Zwarthoed, Juha Reini, Barry Opdam, Peter Wijker, Tim de Cler, Jan Kromkamp, Olaf Lindenbergh (68. Martijn Meerdink), Barry van Galen, Michael Buskermolen, Kenneth Perez (84. Robin Nelisse), Ali Elkhattabi 

Ajax:

Bogdan Lobont, Hatem Trabelsi, Cristian Chivu, Abubakari Yakubu, Maxwel, Steven Pienaar (66. Victor Sikora), Tomás Galásek (69. Petri Pasanen), Jari Litmanen (76. Richard Witschge), Wesley Sneijder, Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart 

Scheidsrechter: Ruud Bossen
Toeschouwers: 9.753
Kaarten: Geel: Trabelsi (Ajax)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 ajaxf-side.nl