Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax wint nipt lastige wedstrijd bij NEC: 1-2 
11 mei 2003
Terwijl Feyenoord, met dank aan de tuchtcommissie, met Van Hooijdonk en Van Persie kon aantreden tegen RKC en opnieuw mazzelde doordat RKC vergat de kansen te benutten, speelde Ajax, zonder eigen supporters de lastige wedstrijd uit tegen NEC. NEC was één helft de betere ploeg, maar dit was niet genoeg om Ajax kostbare punten in de strijd met Feyenoord om het ticket voor de voorronde van de Champions League af te snoepen. Uiteindelijk sleepten de Amsterdammers in De Goffert met veel moeite een 2-1 overwinning uit het vuur. 


Ajax-huurling Hersi scoort de openingstreffer

Dennis De Nooijer stuit op Lobont

Litmanen heeft Ajax zojuist op een 1-2 voorsprong gezet

Maxwell haalt uit voor de winnende goal

Lobont juicht bij de 1-2
Hersi
NEC was de eerste twintig minuten van het duel heer en meester. Ajax werd afgetroefd op inzet en agressie. De thuisploeg gaf de Amsterdammers weinig ruimte om te voetballen en kreeg enkele goede kansen om de score te openen. De eerste mogelijkheden waren niet besteed aan de Nijmeegse formatie, maar in de elfde minuut maakte uitgerekend Ajax-huurling Youssouf Hersi dan toch de verdiende 1-0. Hersi is niet meer nodig in Amsterdam, aldus Ronald Koeman, maar de sprankelende aanvaller toont week na week zijn waarde voor NEC. Ajax haalt wel Van der Gun terug, die bij Willem II nauwelijks aan spelen toe komt. Een vreemde zaak, maar dat terzijde.

De bezoekers kregen pas nadat ze op achterstand waren gezet vat op de wedstrijd. Halverwege het eerste bedrijf loste de ploeg van Koeman pas het eerste schot op het doel van Gentenaar. Echt grote kansen gaf de compact spelende ploeg van Johan Neeskens niet weg. 

Rollen omgedraaid
Na rust waren de rollen omgedraaid. Ajax schoot uit de startblokken, terwijl NEC de fout maakte achteruit te lopen. Het resultaat was eenrichtingsverkeer naar het doel van Gentenaar. Andy van der Meyde en Wesley Sneijder hielpen allebei een kans om zeep. Maar de gelijkmaker leek onvermijdelijk. Eén keer werd de ploeg van Neeskens nog zeer gevaarlijk. Na een inschattingsfout van Maxwell kon De Nooijer vrij op Lobont afgaan. Hij wachtte echter te lang, waardoor de Braziliaanse verdediger zijn fout weer goed kon maken.

Ommekeer
Het uitvallen van De Nooijer met een blessure en de inbreng van Victor Sikora bracht uiteindelijk de definitieve ommekeer. Met de verse vleugelaanvaller in de ploeg sneden de Amsterdammers door de defensie van de tegenstander. Jari Litmanen kwam na een voorzet van links goed voor Gentenaar: 1-1.

De bezoekers putten vertrouwen uit deze treffer en trokken het spel nog nadrukijker naar zich toe. Een vrije trap van Rafael van der Vaart verdween een kwartier voor tijd nog via Gentenaar en de paal miraculeus weer uit het doel. Twee minuten later was het wel raak. Sikora rafelde de Nijmeegse verdediging samen met Maxwell uiteen, waarna de laatste kon binnenschieten.

Het was de beslissing. De NEC'ers poogden nog wel krampachtig de gelijkmaker te maken, maar de krachten bleken al in de eerste helft verspeeld. Het was keeper Gentenaar die een grotere nederlaag voorkwam.

Opgelucht
Ronald Koeman was na afloop erg opgelucht dat Ajax het duel in Nijmegen winnend af wist te sluiten. ,,Ik ben opgelucht. Als je snel achterkomt wordt het extra moeilijk. Dat hadden we aan onszelf te danken. We speelden de eerste 20 minuten veel te slap. Ik had niet het idee dat we voor Champions League kwalificatie speelden. Daarna hebben het het heel goed uitgespeeld met goed voetbal. Dan weet je dat je met deze kwaliteit de kansen wel krijgt. Ik denk dat we nog één of twee goals meer hadden moeten maken". De Ajax coach wilde na winst in de moeilijkste wedstrijd van het resterende programma de vlag nog niet buitenhangen. ,,Op papier is dit misschien de moeilijkste wedstrijd, maar ook bij FC Twente kan het misschien nog wel moeilijk worden maar we hebben het nog steeds in eigen hand, ondanks tegenwerking". Met die laatste opmerking doelt Koeman op de merkwaardige beslissingen van de tuchtcommissies.


Nogmaals: Maxwell haalt uit voor de winnende goal

NEC-Ajax 1-2 (1-0)

11. Hersi 1-0 
65. Litmanen 1-1 
78. Maxwell 1-2 

NEC:
Dennis Gentenaar, Rob Wielaert, Danny Hesp, Peter Wisgerhof , Jeffrey Leiwakabessy, Resit Schuurman, Youssouf Hersi, Mike Zonneveld (77. René van Rijswijk), Dejan Govedarica, Frank Demouge (70. Zico Tumba), Dennis de Nooijer (63. Patrick Ax)

Ajax:
Bogdan Lobont, Hatem Trabelsi (58. Victor Sikora), Petri Pasanen, Abubakari Yakubu , Maxwell, Steven Pienaar, Tomás Galásek, Wesley Sneijder, Jari Litmanen (88. André Bergdølmo), Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde 

Scheidsrechter: Ben Haverkort 
Toeschouwers: 12.000
Kaarten: Geel: Demouge (geel), Van der Meyde, Maxwell, Pasanen (Ajax)


Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 ajaxf-side.nl