Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Zwak Ajax volkomen onderuit in Breda: 4-2
21 september 2003

Drie huurlingen - twee van Ajax en één van Feyenoord - wezen NAC de winnende weg tegen Ajax. Nourdin Boukhari, Stefano Seedorf en Johan Elmander waren op een warme zondagmiddag in Breda amper te stuiten. De Amsterdamse legionairs scoorden ieder eenmaal, de Rotterdamse tweemaal. Ajax-trainer Ronald Koeman, die Zlatan Ibrahimovic buiten de basis had gelaten, zat erbij en keek ernaar; ,,Het had 8-1 kunnen worden. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het zo'n wanorde was in de verdediging."


Elmander scoorde 2 maal voor NAC


Koeman kon het niet meer aanzien


 

Slap spelen tegen NAC, vorig seizoen verdiend als vierde geëindigd, kan geen enkele Nederlandse ploeg zich permitteren. Koeman kon niet anders dan wijzen op de labbekakkerige instelling en op de defensieve wanorde. Nog nooit in bijna twee jaar bij Ajax had hij meegemaakt dat de tegenstander zo simpel door zijn laatste linie paradeerde. De laatste keer dat Ajax vier doelpunten incasseerde was op 15 december 2002, toen PSV in de Arena met 4-2 kwam winnen.

'Zoek het ook maar uit', dacht Koeman ergens in de tweede helft, toen hij de verdedigers tot scherpte dwong door ze één-tegen-een te laten spelen.  De wanprestatie van Ajax komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen. Ajax kwam in de eerste duels van de competitie, tegen Vitesse en RBC, goed weg met kleine zeges. Na het duel met RBC zei Koeman dat het de slechtste wedstrijd onder zijn bewind was. Een maand later is dat 'record' alweer bijgesteld.

Maxwell en Trabelsi waren tegen Milan machtige pionnen, mede omdat de Europese tegenstander ze veel vrijheid gunde. Gisteren waren ze onzichtbaar en hadden ze veel te stellen met Diba en Boukhari.
Van der Vaart was nu weer schaduwspits en kon ook niets uitrichten, net als de in de basisploeg teruggekeerde Sneijder. Lokhoff had Slot opgedragen scherp te spelen op Galasek. Seedorf en Petö moesten Sneijder en Van der Vaart snel aanpakken.

Boukhari fleurde zijn jubileumduel (hij speelde zijn honderdste competitiewedstrijd) al na zeven minuten op met de openingstreffer. Vlak na rust kon Elmander zomaar op doelman Lobont afdribbelen (2-0) en even later kopte hij fraai in na een voorzet van Féher, 3-0. Tien tien, zong het volk uit Breda, dat op dat moment geen rekening meer hield met problemen en de in blessuretijd zekergestelde overwinning (neefje Seedorf) vierde als een prijs.

Ajax verkleinde de marge nog wel tot één. De aanzet daartoe kwam van NAC-doelman Gábor Babos, die opzichtig blunderde bij een schot van invaller Victor Sikora. Zlatan Ibrahimovic blies de wedstrijd vrij vlot daarna nieuw leven in, omdat Elmander, Anouar Diba en Boukhari daarvoor de mooiste kansen hadden verprutst. ,,Dat we zo terugkwamen is het enige positieve van vanmiddag", zei Koeman. ,,Maar het was niet eens verdiend. Ik ben boos dat we zo slecht hebben verdedigd. NAC heeft daar goed van geprofiteerd of nee, eigenlijk niet eens zo goed anders was het wel 7-1 geworden." In de slotminuut was het Seedorf die Ajax met een fraaie treffer alsnog definitief ontmaskerde. "Dikverdiend", vond ook NAC-trainer Ton Lokhoff en daar was geen woord van gelogen.

Ook Rafael van der Vaart baalde na afloop terecht stevig. ,,Het was heel slecht", verwoordde de aanvoerder de mening van alle Ajacieden. ,,Er waren te veel persoonlijke fouten. We probeerden wel wat om te schakelen, het werd 3-2 en je hoopt dat-ie nog een keer goed valt. Dat gebeurde niet. Het was een dramatische week." Koeman was 'verschrikkelijk boos'. En ,,nee, zo veel slapte had hij niet zien aankomen. ''Van tevoren geef je dingen aan. Je hoopt dat je spelers het oppikken. En natuurlijk, je kunt wedstrijden verliezen. Maar op deze manier is het ontluisterend. Ver onder de maat. Op een gegeven moment dacht ik: zoek het nu maar zelf uit!"


Na afloop van het duel moest, haast traditiegetrouw, het hekwerk rondom het trainingsveld het ontgelden (foto AFS). Voor een volledig fotoverslag klik HIER.

NAC-Ajax 4-2 (1-0)
7. Boukhari (7.)
47. Elmander (47.)
57. Elmander (57.)
70. Sikora (70.)
73. Ibrahimovic (73.)
90. Seedorf (90.)
Een doelpunt terug zien? Dat kan! Klik HIER

NAC Breda:
Gábor Babos, Csaba Fehér, Rob Penders (67. Marcel Koning), Mark Schenning, Nebojsa Gudelj, Tamás Petö, Arne Slot, Stefano Seedorf, Anouar Diba (75. Orlando Engelaar), Johan Elmander (73. Ali Boussabon), Nourdin Boukhari

Ajax:
Bogdan Lobont, Hatem Trabelsi, Julien Escudé (53. Victor Sikora), Abubakari Yakubu, Maxwell, Tomás Galásek, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder (46. Zlatan Ibrahimovic), Steven Pienaar, Wesley Sonck, Tom Soetaers (71. Wamberto)

Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers: 16.000
Kaarten:
Geel: Féher (NAC Breda)

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 WWW.AJAXF-SIDE.NL