Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax in slotminuut toch nog langs AZ: 3-2
1 november 2003
Ajax is er, zij het met veel moeite, in geslaagd AZ van zich af te schudden en alleen de koppositie te nemen in de Eredivisie. Lang leek het bezoek van de Alkmaarders uit te draaien op een stunt. In de laatste minuut van het treffen besliste een penalty de wedstrijd, gezien de hele wedstrijd toch nog verdient, in het voordeel van Ajax: 3-2. 


Een half uur voor aanvang nog zeer lege tribunes

De blauwe 'pyjama's' van de AZ reserves

Opkomst van de spelers


Lobont brengt zoals altijd, zijn bloemen naar F


Galasek en De Jong in duel met Perez


Sneijder had een mindere avond


Galasek schiet Ajax vanaf elf meter alsnog naar de winst
                                         De spelers bedanken de fans
De strafschop werd cynisch genoeg door Tomas Galasek achter doelman Timmer geschoten. De Tsjech gold in Amsterdam lang als dé protégé van Adriaanse. De Amsterdamse coach nam de middenvelder mee van Willem II en had een onvoorwaardelijk vertrouwen in hem. Toen de resultaten onder Adriaanse tegenvielen, werd hij door het publiek aan de schandpaal genageld. Inmiddels is de bescheiden speler een van de belangrijkste voetballers in het team van Koeman. 

Na afloop kwam Galasek naar de perskamer om zijn voormalige oefenmeester een hand te geven. Tussen het journaille wrong hij zich naar voren om Adriaanse een hart onder de riem te steken. ,,Ik deed het voor Ajax", stamelde hij. ,,Het was een enorme opluchting dat hij erin ging." Haast verontschuldigend klonk de mededeling van de Tsjech. 

AZ speelde in de ArenA vooral in de eerste helft een prima wedstrijd. AZ viel aan, liet een verdediger doorschuiven, creëerde een man-meer-situatie op het middenveld en was lange tijd de bovenliggende partij. ,,Wij speelden zoals Ajax vroeger speelde", liet Adriaanse na afloop fijntjes weten. Met een glimlach: "Maar dat kwam toevallig zo uit hoor." 

De coach zag er ondanks de nederlaag niet erg aangeslagen uit. ,,Ik ben trots op mijn team. We hebben bewezen dat we niet toevallig op deze positie staan. We hebben aangetoond dat we de potentie hebben om rond deze plaats mee te doen. Maar 2-2 was een mooiere en terechte uitslag geweest. De penalty was twijfelachtig. Ik had hem, als ik scheidsrechter was geweest, ook niet gegeven." 

Ronald Koeman was na afloop zuinig in zijn commentaar. De aandacht ging uit naar Adriaanse, die voorafgaand aan de wedstrijd in diverse perspublicaties uithaalde in de richting van de Ajax-trainer.,,Het lijkt of Adriaanse maar geen afstand kan nemen van zijn Ajax-verleden. Jammer, want hij kan zich nu beter richten op AZ, waar hij goed bezig is" aldus een lichtgepikeerde Koeman. 

Adriaanse was, volgens eigen zeggen, vooraf ook bang voor zijn rentree in de Amsterdam ArenA. Achteraf viel het mee: "We hebben goed gespeeld en het publiek heeft zich correct gedragen. Ik denk dat ze respect hebben voor de manier waarop wij spelen. Maar we hadden gezien die speelwijze ook met 5-, 6- of 7-0 kunnen verliezen. Gelukkig is dat niet gebeurd." 

Sterker nog, lange tijd zag het er naar uit dat AZ met minimaal een puntje uit Amsterdam zou vertrekken. Tot twee keer toe nam de ploeg een voorsprong. Voor rust, in de periode dat de Alkmaarders het beste speelden, maakte Perez twee doelpunten. De 0-1, en later ook de 1-2. Uitblinker Ibrahimovic scoorde voor de Amsterdammers. "Hij voetbalde fantastisch", zei Koeman na afloop. "Altijd aanspeelbaar en zeer balvast. Hij maakt een spectaculaire ontwikkeling door." 

Na de pauze was de dominantie van AZ verdwenen en kon Ajax voluit aanvallen. Het leidde in de 77e minuut tot de gelijkmaker van De Jong. De winnende treffer hing in de lucht, zo hadden ook de Ajax-fans door; 'Let op Co-tje de 3e komt eraan!!', klonk het van de tribunes. Ajax zag onder andere twee reuze kansen gemist worden door Ibrahimovic (vrij voor Timmer) en Sonck (binnenkant paal). In de 90ste minuut viel dan toch de verdiende 3-2, weliswaar ontstaan uit een discutabele strafschop. Echter niet volgend scheidsrechter Timmer; ,,Van waar ik stond zag ik duidelijk de overtreding. Jammer dat de camera's niet op de goede positie stonden anders had iedereen het kunnen zien", zo verklaarde hij. Lang heeft Ajax, door de zege nog steeds lijstaanvoerder, niet om na te genieten van een van de beste wedstrijden die dit seizoen in de Nederlandse competitie werd gespeeld. Dinsdag wacht Celta de Vigo alweer in de Champions League. 

Ajax-AZ 3-2 (1-2)

5. Perez ('5)
21. Ibrahimovic
23. Perez
77. De Jong
91. Galasek (pen.)

Scheidsrechter: Temmink
Toeschouwers: 50.222
Geel:
AZ: Fortes Rodriguez, Opdam
Rood:
AZ: De Cler (2e geel '91)

Opstelling Ajax:

Lobont, De Jong, Grygera, Escudé, Maxwell, Heitinga ('68 Litmanen), Galasek, Sneijder ('68 Wamberto), Soetaers ('46 Mitea), Ibrahimovic, Sonck

Opstelling AZ
Timmer, Kromkamp, Fortes Rodriguez, Opdam, De Cler, Buskermolen, Lindenbergh, Van Galen ('65 Nelisse), Perez ('73 Reini), Elkhatabbi ('82 Meerdink), Huysegems
Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 WWW.AJAXF-SIDE.NL