Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax ondanks achterstand simpel langs Heerenveen: 3-1
23 november 2003

Heerenveen slaagde er nog nooit in de ArenA met 3 punten te verlaten, zo ook deze keer. Het zag er aanvankelijk nog zo hoopvol uit; Heerenveen kwam zelfs op voorsprong uit een corner van Ajax-huurling Knopper scoorde ex-Ajacied Sibon met het hoofd de 0-1. Het was het eerste noemenswaardige moment dat ook de fans op vak410 nog net meepikte. Zij kwamen een kwartiertje later het vak op uit protest tegen de manier waarop de fans afgelopen maandag als grote criminelen in het programma Opsporing Verzocht werden neergezet.


De Heerenveen-supporters waren matig vertegenwoordigd en bovendien zeer stil


Vak410 bleef uit protest een kwartier lang leeg


Ajax-Heerenveen


Zlatan was enkele malen dicht bij een doelpunt


Zlatan viert feest na zijn doelpunt met Obodai op zijn nek


Wesley Sonck dueleert met 2 Heerenveen-verdedigers

Ajax bleek niet onder de indruk van de vroege tegengoal. Onder leiding van de nieuwbakken nationale held Wesley Sneijder was superieur vervolgens superieur aan de Friezen zonder echt fantastisch te spelen: 3-1.

In eerste instantie koos Ajax voor de kortste weg naar het Friese doel maar de Friese verdediging hanteerde met succes, vooral doordat de grensrechter er diverse malen volledig naast zat, de buitenspelval. Vooral Ibrahimovic werd, tot zijn eigen wanhoop, menigmaal onterecht terug gefloten. De route langs de flanken leverde de Amsterdammers meer rendement op. Eerst scoorde Sneijder uit een voorzet van rechts van Wesley Sonck, één minuut later was Mitea bij de tweede paal succesvol.

Met de 3-1 van Ibrahimovic, na goed voorbereidend werk van Anthony Obodai, wist Ajax zich zeker van de overwinning. Met de cruciale wedstrijden tegen Milan en Feyenoord in het achterhoofd, ging dan ook de handrem erop. In het laatste kwartier was slechts het vermijden van blessures nog belangrijk. Heerenveen profiteerde niet van de Amsterdamse gezapigheid. Correia en Sibon kregen nog wel een paar mooie kansen, maar Bogdan Lobont bleek een nauwelijks te passeren sta-in-de-weg, waardoor Ajax zowel in fysiek als sportief opzicht ongehavend uit de strijd kwam.

Debuut Obodai
Een positief aanknopingspunt was op het middenveld het bevredigend competitie-debuut van Anthony Obodai als basisspeler. De 21-jarige Ghanees bleek de verbindingsspeler met loopvermogen waarnaar Koeman op zoek is nu Steven Pienaar tot aan de winterstop ontbreekt.

Obodai speelt al een paar jaar bij Ajax. In de zomer van 2001 maakte hij indruk als basisspeler van het Ghanese nationale elftal tot 20 jaar dat op het junioren-WK in Argentinië de finale verloor van het gastland. Op dat toernooi speelden ook zijn club - en leeftijdsgenoten Van der Vaart, Heitinga en doelman Maarten Stekelenburg namens Nederland.

Na een jaar Ajax 2, gevolgd door een uitleenperiode aan Germinal Beerschot Antwerpen keerde Obodai afgelopen zomer terug in Amsterdam. Hij is voorlopig de enige speler van Ajax2 die ooit werd verhuurd om daarna alsnog de stap te maken naar het eerste elftal.

Tegen Heerenveen beleefde met name Sneijder plezier aan het inpassen van Obodai. Doordat de Afrikaan samen met Tomás Galásek in het middenrif gedisciplineerd speelde, kon Sneijder in die linie voor de tweede keer binnen één week de regie van een wedsrijd naar zich toe trekken. Als 'beloning' kreeg Sneijder van scheidsrechter Roelof Luinge nog een flauwe gele kaart (zie column).

Knopper
Richard Knopper, de voormalig Ajacied, wil graag de Ajax-supporters bedanken voor hun applaus en gezang toen hij in de wdestrijd Ajax - Heerenveen gewisseld werd: ,,Het was geweldig om weer in de ArenA te spelen. De sfeer in het stadion, ik heb het wel gemist. Dat de supporters dan voor je zingen als je gewisseld wordt, daar krijg je kippenvel van. Als je na 2 jaar terugkomt en de supporters zijn je nog niet vergeten, dan doet je dat heel goed. Ik kon de supporters daar niet uitvoerig voor bedanken, omdat ik het veld uit moest en we al met 3-1 achterstonden. Van binnen deed het me heel veel, dat ik iedereen daar toch voor wil bedanken", aldus Knopper op de OFA-site.

Blessures en schorsingen
Ajax moet woensdag wellicht linksback Maxwell missen. De Braziliaan kreeg in de slotfase van het duel een tik op zijn knie en het is twijfelachtig of hij in de Champions League kan spelen. Een fikse aderlating omdat Ajax woensdag naast Grygera ook geen beroep kan doen op Van der Vaart, die ook geschorst is.

Door de schorsing van Grygera krijgt Julien Escude tegen Milan in elk geval gezelschap van John Heitinga en mogelijk ook van een tweede stopper: Petri Pasanen of Abubakari Yakubu. In de heenwedstrijd in San Siro speelde Ajax ook met drie centrale verdedigers. Yakubu en Escudé schaduwden toen de spitsen Inzaghi en Shevchenko. Pasanen was het slot op de deur achter dat duo. ,,Het zal niet gek klinken dat we ons tegen een ploeg van het kaliber AC Milan aanpassen'', blikte Koeman alvast vooruit. ,,Het wordt een heel moeilijke wedstrijd, waarin we nogal wat spelers missen.''

Anthony Obodai kan terugkijken op een geslaagd competitiedebuut

Ajax-Heerenveen 3-1 (2-1)
17. Sibon 0-1
36. Sneijder 1-1
37. Mitea 2-1
59. Ibrahimovic 3-1

Ajax:
Bogdan Lobont, Zdenek Grygera, Nigel de Jong, Julien Escudé, Maxwell, Anthony Obodai, Tomás Galásek, Wesley Sneijder, Wesley Sonck (74. Victor Sikora), Zlatan Ibrahimovic (70. Jari Litmanen), Nicolae Mitea (64. Tom Soetaers)

sc Heerenveen:
Hans Vonk, Marcel Seip, Petter Hansson, Stephan van Hoving (68. Spencer Verbiest), Erik Edman, Arek Radomski, Richard Knopper (79. Jesper Hakansson), Mika Väyrynen, Stefan Selakovic (74. Giorgios Samaras), Gerald Sibon, Antonio Correia

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Toeschouwers: 49.331 (uitverkocht)
Kaarten: Geel: Sneijder (Ajax), Hansson (sc Heerenveen)

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 WWW.AJAXF-SIDE.NL