Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ook Twente legt zwakheden Ajax bloot: 2-0
21 december 2003

Ajax lijkt het vertrouwen in zichzelf te hebben verloren na een desastreuze maand. Voor de 3e keer in 13 dagen verloor Ajax. Ditmaal strafte FC Twente de zwakheden van Ajax genadeloos af: 2-0. Ajax verzuimde zo afstand te nemen van PSV, dat een dag eerder al punten verspeelde tegen Vitesse (0-0). Zuur, Na de eerdere uitschakeling de afgelopen weken in de Amstel Cup en de Champions League sloeg het totale vormverlies dus ook nu in de competitie toe. Met een zuur gezicht kroonde Ajax zich niettemin tot winterkampioen. Die eretitel had de ploeg van trainer Ronald Koeman al voor de wedstrijd op zak, omdat PSV op zaterdagavond tegen Vitesse punten had laten liggen.


Ook hier zijn de vlaggetjes doorgedrongen


Toegegeven; dit is een mooi gezicht!


Maxwell stuit op doelman Paauwe van FC Twente
 
Blaise N'Kufo velde Ajax. De 28-jarige Zwitserse aanvaller van Congolese afkomst, die gehuurd is van Hannover '96, maakte dit seizoen al negen doelpunten. Tegen Ajax nam N'Kufo de complete productie voor zijn rekening. In de eerste helft kreeg hij een afgeslagen voorzet van Ramzi voor zijn voeten en haalde meteen uit, 1-0. Na rust strafte hij een fout van Escudé af. De Fransman, die de laatste weken al vaker een bron van onrust in de defensie van Ajax, liet N'Kufo simpel voorbij lopen. De spits raakte de bal daarna verkeerd, waardoor ook doelman Lobont op het verkeerde been stond, 2-0.

Eerste speelminuten voor Jason Culina
De Australier Jason Culina kreeg voor het eerst dit seizoen de kans in het eerste elftal van Ronald Koeman. Na lange tijd uit de picture te zijn geweest, maakte hij de afgelopen weken een uitstekende indruk in het tweede elftal. Vanwege de beperkte mogelijkheden die Koeman in de aanval had, kreeg de Australier nu de kans. 25 minuten voor tijd mocht hij invallen voor Sikora. Sikora op zijn beurt kon rekenen op een verrassende basisplaats, slechts een week nadat Koeman zo had afgegeven op zijn eigen aankoop. Wellicht trachtte hij hem zo te prikkelen. Zo ja, dan werkte dat in ieder geval niet! Ook Jelle van Damme mocht voor het eerst sinds lange tijd starten in de basis

Blij
Koeman zei na afloop blij te zijn dat de winterstop aangebroken is. ,,Het zit niet mee", vatte Koeman het verval van zijn team na de wedstrijd samen. ,,We staan nog steeds bovenaan in de competitie en kunnen de pauze gebruiken om onze spelers weer fit te krijgen. Als we in januari weer kunnen beschikken over 25 fitte selectiespelers, in plaats van de veertien die ik nu heb, zie ik de rest van het seizoen met vertrouwen tegemoet."

Teleurstellend
Het vertrouwen van Koeman kan nooit gestoeld zijn op de laatste drie voetbalweken van 2003. Ajax verkwanselde in rap tempo de kansen op enkele prijzen. ,,Dat is heel teleurstellend", gaf Koeman aan. ,,Maar over de wedstrijd tegen Twente kan ik mijn spelers weinig verwijten maken. Ze hebben keihard gewerkt." Toch zei Koeman dat hij zijn elftal in de winterstop flink op de schop wil nemen. Koeman is ontevreden over het spel van zijn elftal. Na de verloren bekerwedstrijd tegen NAC gaf hij aan een sanering door te voeren.

Aanpassen
De oefenmeester heeft ook veel mogelijkheden om zijn elftal aan te passen. Van de zeven geblesseerde spelers zijn er vijf in principe basisspelers. Trabelsi, Galasek, Pienaar, Ibrahimovic en Grygera kunnen bij Koeman in principe rekenen op een plaats in het eerste elftal. ,,Nu hebben we het probleem dat we te weinig kansen creëren. Maar als ik het hele jaar bekijk is er teveel goeds gebeurd bij deze club om met een negatief gevoel het jaar af te sluiten."

Galasek-Pasanen

Vooral het ontbreken van Galasek lijkt Ajax te nekken. Het lijkt wel heel toevallig dat sinds de Tjech geblesseerd is (net voor de wedstrijd in Brugge), het verval van Ajax inzette. Ook moet Koeman nog maar eens goed overwegen of zijn aankoop Escude nu echt zo veel beter is dan Petri Pasanen die, als hij speelde, dat vrijwel foutloos deed. Iets dat van Escude, die eigenlijk als laatste man als opvolger van Chivu gekocht was maar nu voorstopper speelt, niet gezegd kan worden. Pasanen is wel een ECHTE voorstopper. Escude duidelijk niet!

Koeman wilde de blessures die Ajax allang parten spelen niet als excuus gebruiken. "Dat is een gegeven waar iedereen mee te maken krijgt. De aanvallers die in het veld stonden moeten bij machte zijn om in een goede periode te scoren." Koeman had Zlatan Ibrahimovic thuisgelaten omdat hij niet klaar was voor de wedstrijd. "Dat is nog veel meer mentaal dan fysiek" aldus Koeman.

FC Twente - Ajax 2-0 (1-0)

38. N'Kufo 1-0
60. N'Kufo 2-0

Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 13.250
Gele kaart: Ramzi, Heubach (FC Twente).

FC Twente:
Paauwe; Van der Weerden, Pothuizen (68. Allach), Zomer en Polak; Ramzi (76. Sibum), Niemeyer, Heubach en Gakhokidze; John en N'Kufo (90. Christensen).

Ajax:
Lobont; De Jong, Heitinga, Escudé, Van Damme; Yakubu (51. Mitea), Sneijder, Van der Vaart en Maxwell (64. Litmanen); Sonck en Sikora (64. Culina).

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 WWW.AJAXF-SIDE.NL