Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Getergde Soetaers en Sikora brengen matig Ajax langs Roda: 1-2
21 januari 2004

Een niet goed spelend Ajax is er uiteindelijk toch in geslaagd 3 punten mee te nemen uit Kerkrade. Uitgerekend de door Freek de Jonge in zijn nieuwjaarsspeech verguisde vleugelaanvallers Victor Sikora en Tom Soetaers brachten Ajax de winst. De twee kregen van hun trainer Ronald Koeman, die zich ook gestoord had aan de uitspraken van De Jonge, tegen Roda JC juist een basisplaats en rekenden getergd af met de kritiek. Zonder goed te spelen, maakte zowel Sikora als Soetaers een doelpunt in Kerkrade. Dat bleek genoeg voor de overwinning; 2-1. 


Sikora op weg naar de gelijkmakerSoetaers is uitzinnig nadat hij Ajax op 1-2 heeft geschoten
Het door blessures en verplichtingen getroffen Ajax, dat daardoor maar liefst negen, waarvan vijf, basisspelers miste, startte bijzonder slap in de wedstrijd. John O'Brien en Tomas Galasek waren dan wel weer present maar ook zij konden niet voorkomen dat Vooral verdedigend er regelmatig grote gaten vielen. Roda wist slechts één maal te profiteren; In de 14e minuut leidde dom balverlies van Sonck, die bij afwezigheid van Ibrahimovic als diepe spits speelde, tot het openingsdoelpunt van Anastasiou. Kone onderschepte de bal op het middenveld en stuurde de Griek de diepte in. De aanvaller rondde beheerst af: 1-0. 

Grygera
Ajax dwong de eerste 45 minuten geen enkele kans af. De Limburgers waren in de counter veel gevaarlijker. Vlak voor rust moest ook de Tsjech Grygera nog eens uitvallen. In de 43ste minuut kon hij echt niet verder en werd hij vervangen door De Jong. De ernst van de blessure is nog niet duidelijk.

Vlak na rust stelde Ajax toch uit het niets orde op zaken. In de 48e minuut kreeg Sikora op de rand van het strafschopgebied de bal en haalde meteen uit. Via de onderkant van de lat verdween de bal achter de Limburgse doelman Kujovic: 1-1. Die treffer gaf Ajax moed en prompt schudde het elftal wat van de lamlendigheid van de eerste helft van zich af. 

Na de gelijkmaker had Ajax nog de beste mogelijkheid om op voorsprong te komen. Sonck kopte echter, na een hectische situatie voor het Roda doel, op de lat. Kort daarop kwam Ajax toch op voorsprong. Het doelpunt was vrijwel identiek aan de gelijkmaker. Ditmaal was het Soetaers die net buiten het 16-meter-gebied de bal voor zijn voeten kreeg na slordig uitverdedigen van Kone. De Belg, een uur lang onzichtbaar, bedacht zich geen moment en haalde succesvol uit: 1-2.

,,Dit had ik echt nodig", glunderde Sikora na afloop. ,,Ik heb best aan de kritiek moeten wennen hier. Ik hoop dat dit het begin is van wat nog gaat komen. Ik maakte een overstapje en schoot." De bal ging onderkant lat binnen. ,,Dat zijn de lekkerste'', aldus de rechtsbuiten.

Koeman zei na afloop blij te zijn dat juist Soetaers en Sikora gescoord hadden. ,,Het is voor hen een mooi ruggesteuntje. Op basis van de tweede helft ben ik tevreden over die twee, op basis van de eerste niet. Maar dat geldt niet alleen voor hen, maar voor het hele elftal. De positiewisseling tussen Tomás Galásek en Wesley Sneijder pakte goed uit. Het stond beter", zo analyseerde Koeman na afloop.

Daniël de Ridder maakte zijn officiële debuut in competitieverband. Hij viel in de slotfase in voor Sikora en had nog bijna een doelpunt achter zijn naam gezet na een prachtige passeeractie, maar Roda-goalie Kujovic lag in de weg. 

Zo won Ajax voor het eerst in vijf jaar in Kerkrade. Door de krappe zege neemt Ajax weer een voorsprong van drie punten op PSV. Komende zondag treffen de Amsterdammers in eigen huis NEC. De week erop staat Ajax-PSV op het programma.

Roda JC - Ajax 1-2 (1-0)
14. Anastasiou 1-0
48. Sikora 1-1
62. Soetaers 1-2

Scheidsrechter: Jol
Toeschouwers: 18.122
Gele kaart: Filipovic (Roda JC), Sneijder (Ajax)

Opstelling Roda JC:
Kujovic; Senden, Brouwers, Luijpers en Filipovic; Sergio (76. Cristiano), Van Dijk, Vandenbroeck en Van Dessel, Anastasiou en Kone. 

Opstelling Ajax: 
Stekelenburg; Grygera (43. De Jong), Heitinga, Escudé en O'Brien; Galasek, Van der Vaart en Sneijder; Sikora (73. De Ridder), Sonck en Soetaers (67. Mitea). 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2003 WWW.AJAXF-SIDE.NL