Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Opnieuw zeer matig Ajax nipt langs NEC: 1-0
25 januari 2004

Met, noodgedwongen door de vele blessures, bijna louter voetballers uit de eigen opleiding is Ajax er opnieuw in geslaagd ondanks dat het voetbal niet best was toch drie punten te pakken. Toen scheidsrechter Van Hulten het kwaliteitsarme eredivisieduel met NEC (1-0) affloot, staken aan Ajax-kant acht voetballers uit de eigen jeugdopleiding hun handen in de lucht. Tegen NEC nam Ronald Koeman opnieuw een 17-jarige jeugdspeler, Ryan Babel, op in zijn selectie en liet hij na rust Tom De Mul, ook al 17, debuteren, simpel omdat dKoeman niet meer smaken voor handen heeft. Wesley Sonck was de doelpuntenmaker aan Amsterdamse zijde.


Daniël de Ridder speelde bij vlagen zeer goed en kende zodoende een geslaagd debuut
Wesley Sonck is uitzinnig van vreugde nadat hij Ajax op 1-0 heeft gezet
 
En het had gisteren nóg gekker gekund. De 17-jarige centrumspits Ryan Babel en verdediger Thomas Vermaelen (18) bleven tegen NEC lang op de bank. Hadden ook zij ingebracht kunnen worden én was de zieke Rafael van der Vaart op het veld blijven staan dan bestond het team in zijn geheel uit eigen-jeugd spelers. De fans zagen zodoende hoe een veredeld A1-elftal de koploper in de eredivisie opnieuw op een winnend spoor zette. Niks ten nadele van de jeugd want die leverde een puike prestaite. De vraag is echter hoe lang Ajax dit vol houdt. Woensdag staat de zware uitwedstrijd tegen Heerenveen op het programma. Tijd om bij te komen is er niet. Mogelijk keert woensdag tegen Heerenveen een aantal kernspelers terug. Maar voor hetzelfde geld ook niet. Wat overblijft moet intussen keihard werken en hopen dat één moment van individuele klasse de doorslag geeft.

Na afloop reageerde trainer Ronald Koeman begripvol op de tweede moeizame winstpartij in een week. De trainersstaf heeft zich neer te leggen bij de naakte feiten. Zes zekere basisspelers zijn geblesseerd of hebben interlandverplichtingen; in totaal mist Ajax tien man. Onder die omstandigheden moeten Koeman en zijn staf voortdurend creatief te werk gaan, wat tegen NEC heel treffend werd geïllustreerd door de reserverol van Ryan Babel. De jeugdige spits stond zondagmorgen eerst nog een uur op het trainingsveld met het tweede elftal. Beetje pielen met de trainers Marco van Basten en John van 't Schip. Toen de tiener klaar was met douchen, kreeg hij tot zijn verrassing te horen dat hij zich moest melden bij het eerste. Van der Vaart, kampend met buikgriep, kon onmogelijk aangeven hoelang hij het zou volhouden. En sowieso moest er op de bank nog een plek worden gevuld.

Griep
Van der Vaart kampte de laatste dagen met griep en lag twee dagen met koorts op bed. "Maar hij meldde zich vanochtend en wilde in het belang van het team spelen", vertelde Koeman. "Normaal had hij niet meegedaan, maar gezien alle problemen die we hebben, kon ik hem goed gebruiken."

De Ridder
Tegen een elftal dat logischerwijs samenhang en ervaring ontbeerde, bleven de gasten uit Nijmegen lange tijd simpel op de been doordat NEC angstig speelde en alleen de verdedigende stellingen bemande. Daniel de Ridder zocht soms als enige een creatieve oplossing bij Ajax. De jonge rechstbuiten startte voor het eerst in de basis en werd prompt verkozen tot man of the match. De hoofdrolspeler zelf reageerde zelf uiterst koel op alle aandacht. "We moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. De volgende wedstrijd is nu weer belangrijk." Toch sprak hij ook van een droom die uitkwam: "Mijn week kan niet meer stuk. Het is natuurlijk fantastisch dat je bij je debuut in de Arena tot man-of-the-match wordt uitgeroepen. Want het is een grote stap om van het tweede door te stromen naar de A-selectie. Ineens zijn alle ogen op je gericht. Ik was voor de wedstrijd heel nerveus, maar tijdens de wedstrijd moet je genieten van het spel - want daar ben ik goed in. En natuurlijk was het voetbal van Ajax niet goed, maar ik vind dat we door die blessuregolf wel een geldig excuus hebben", aldus De Ridder

Uitbundig
Wesley Sonck werd uiteindelijk de matchwinner. In de 61ste minuut passte Julien Escudé op Victor Sikora. De buitenspeler zette voor, Rafael van der Vaart verengde op Sonck, die zich knap vrijdraaide en koel afrondde.Daarop trok hij zijn shirt uit en vierde hij zijn goal uitbundig door onder andere in zijn enthousiasme voor de F-side een reklamebord aan gort te trappen. In het restant van de wedstrijd mocht Tom De Mul nog zijn debuut maken bij Ajax. De score bleef ongewijzigd en dus houdt Ajax drie punten voorsprong op PSV.

Ajax-NEC 1-0 (0-0)
61. Sonck 1-0

Ajax:
Maarten Stekelenburg, Julien Escudé, John O'Brien, Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Tomás Galásek (72. Tomás Galásek), Rafael van der Vaart (81. Nicolae Mitea), Wesley Sneijder, Victor Sikora (63. Tom de Mul), Wesley Sonck, Daniël de Ridder

NEC:
Dennis Gentenaar, Rob Wielaert, Peter Wisgerhof, Jeffrey Leiwakabessy, Arjan Ebbinge, Resit Schuurman, Pascal Heije, Björn van der Doelen, Jarda Simr, Frank Demouge (75. Patrick Ax), Andrzej Niedzielan (65. Fabian de Freitas)

Scheidsrechter: Jack van Hulten

Toeschouwers: 49.018

Kaarten
Geel: Heitinga (Ajax), Demouge, Simr, Ebbinge, Van der Doelen (NEC)

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2004 WWW.AJAXF-SIDE.NL