Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax thuis ruim langs NAC: 6-2
22 augustus 2004
Ajax heeft met ruime cijfers (6-2) gewonnen van NAC Breda. De Amsterdammers kwamen al vroeg in het duel op achterstand door een goal van Cornelisse (0-1), maar waren in het vervolg van de wedstrijd veel sterker dan de Brabanders. Achtereenvolgens Ibrahimovic, Zonneveld (eigen doelpunt), Heitinga, Sneijder en opnieuw Ibrahimovic - met een nu al legendarisch doelpunt - verzorgden de productie voor de landskampioen. NAC-invaller Slot maakte tussendoor nog de 5-2, waarna Maxwell de eindstand op 6-2 bepaalde.


Voorafgaand aan het duel de verkoop van 'ONS Boek 2004' Zie dapp're strijders

Een zeer matige steun voor de club uit Breda deze middag

Ook Vak410 was opvallend leeg. Nog op 4tienertour?Opkomst van beide elftallen

NAC viert de 0-1

Boukhari had wat pech met zijn acties
Hoogtepunt van de wedstrijd was het 2e doelpunt van Zlatan Ibrahimovic. Met een onnavolgbare slalom op de vierkante meter gaf de Zweedse spits met zijn voeten antwoord op alle kritiek die hij afgelopen week kreeg. Ibrahimovic kapte in het vijandelijk strafschopgebied tot zeven maal toe een opponent achteloos uit voordat hij de bal quasi nonchalant in het doel schoof.

Liefhebber
,,Prachtig. Een fantastisch doelpunt, dat ongetwijfeld de hele wereld over gaat. Als liefhebber kom je voor dat soort acties naar het stadion'', vond Ronald Koeman na de soepele 6-2 winst op NAC Breda. De Ajax-trainer had zich op het veld al de handen stuk geklapt. Net zoals de rest van het Amsterdamse gezelschap op de bank, dat Ibrahimovic innig omhelsde toen hij na zijn treffer als een volleerd artiest de complimenten kwam ophalen aan de zijlijn.

Kanttekening
,,Maar het zegt ook wel iets over de manier waarop wij in Nederland verdedigen'', plaatste Koeman een terechte kanttekening. ,,In zuidelijke landen als Spanje en Italië vlieg je bij de eerste kapbeweging al een paar meter de lucht in. Het is geen toeval dat Feyenoord, PSV en Ajax in twee wedstrijden al zo veel doelpunten hebben gemaakt. Bij Europese duels krijg je zoveel ruimte niet.''

Gedenkwaardige week
Voor Zlatan was zijn gala-doelpunt een prachtig slot van een gedenkwaardige week waarin hij karrenvrachten kritiek kreeg. Allemaal terug te voeren op de oefeninterland Zweden-Nederland. Hij blesseerde daar zijn aanvoerder Van der Vaart, kwam hardhandig in botsing met een andere ploeggenoot, Heitinga, en deelde een onbeschaamde elleboogstoot uit aan Van Bronckhorst. Acties die vooral in het Ajax-kamp niet bepaald werden gewaardeerd. Koeman moest vrijdag zelfs een groepsgesprek inlassen om alle plooien binnen zijn spelersgroep weer glad te strijken.

Van der Vaart
De regie in de Amsterdam ArenA probeerde nog wat olie op het vuur te gooien door vlak na de wondergoal van Zlatan direct Rafael van der Vaart in beeld te halen die geen vin verroerde. De persmuskieten lijken dus ook binnen het eigen Ajax-kamp al te zijn doorgedrongen.

Verdeeld
De Ajax-aanhang reageerde in eerste instantie verdeeld. Al bij het voorlezen van de opstelling kreeg hij een een mix van een fluitconcert en applaus toen zijn naam werd genoemd. En dat herhaalde zich in de beginfase bij ieder balcontact. De spits kreeg het publiek snel op zijn hand. Al binnen het kwartier rolde het eerste voorzichtige 'Zlatan, Zlatan' van de tribunes nadat hij de verrassende voorsprong van NAC (Cornelisse) te niet had gedaan. Daarna was de aanvaller ontketend, met als apotheose zijn wereldgoal. De supporters hadden hun enfant terrible toen allang weer in het hart opgesloten. Met 42 procent van de stemmen werd Ibrahimovic met ruime voorsprong uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'.

,,Heel mooi'', vond de Zweed zelf na afloop. ,,Ik heb zelden zo'n mooi doelpunt gemaakt. Hij staat in mijn persoonlijke top-vijf. Nee, over de gebeurtenissen van afgelopen week wil ik niet meer praten. Dat is geweest.'' Ook over zijn niet al te innige relatie met Van der Vaart wilde hij niets meer kwijt. Ronald Koeman wél: ,,Het is niet goed dat Rafaels reactie op het beeldscherm te zien was. Dat gooit alleen maar olie op het vuur. En dat is niet in het belang van Ajax. Wij moeten intern de rust bewaren."

Verdediging
Ondanks de ruime overwinning had trainer Ronald Koeman na afloop ook nog een kritisch woord voor zijn verdediging. Ajax maakte in twee wedstrijden acht goals, maar kreeg ook vier treffers tegen. ,,Dat moet nog beter, want in internationale wedstrijden krijg je minder kansen en word je afgerekend op dit soort vergissingen. Maar vooral na rust hebben we goed gespeeld en hebben we enkele zeer mooie doelpunten gemaakt. Toen groeiden we naar het voetbal, dat ik voor ogen heb.'' 

Al snel is de stand weer gelijk

En ook de 2-1 ligt nog voor rust in het doel


Zlatan worsteld zich langs diverse NAC-ers


Onder andere met een weergaloze actie is hij terecht man of the match
Ajax-NAC Breda 6-2 (2-1)
11. Cornelisse 0-1
13. Zlatan Ibrahimovic 1-1
41. Eigen doelpunt 2-1
51. Johnny Heitinga 3-1
70. Wesley Sneijder 4-1
76. Zlatan Ibrahimovic 5-1
82. Slot 5-2
86. Maxwell 6-2

Scheidsrechter: Wegereef
Kaarten: Geel: Zonneveld (NAC)
Toeschouwers: 46124

Opstelling Ajax:

Stekelenburg, Maxwell, Escudé, Hetinga, De Jong (72. Obodai), Sneijder, Galásek, Pienaar, Boukhari, Ibrahimovic, De Mul (70. De Ridder).

Opstelling NAC:
Schollen, Zonneveld, Gudelj, Schenning (46. Slot), Mendes da Silva, Koning, Boussabon, Collen, Stam, Cornelisse, Diba
Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2004 WWW.AJAXF-SIDE.NL