Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Mat Ajax thuis opnieuw niet langs Utrecht: 1-1
29 augustus 2004
Ajax is er voor de tweede maal in korte tijd niet in geslaagd thuis te winnen van FC Utrecht. verloor de club onlangs voor de Johan Cruijff-schaal nog met 4-2, nu kwam men niet verder dan 1-1, zag ook de geblesseerde Rafael van de Vaart die een groot deel van de wedstrijd vanaf de F-side volgde. Ajax miste daardoor de kans om alleen aan kop te komen van de Eredivisie omdat PSV (2-2 bij NAC) en Feyenoord (1-1 bij Vitesse) eerder al punten gemorst hadden.

Ronald Koeman bekritiseerde na afloop vooral het gestuntel van de verdediging van zijn elftal. De trainer van de Amsterdammers noemde zijn defensie 'kinderachtig' en de manier waarop zijn jonge elftal zondagmiddag FC Utrecht bestreed zorgwekkend. ,,Nationaal komen we met deze manier van spelen misschien nog wel weg, maar als we ons zo blijven opstellen hebben we in de Champions League niets te zoeken." De defensieve mankementen van zijn ploeg bezorgen hem kopzorgen. Met oog op de komende confrontaties met Juventus en Bayern München in de Champions League zit Koeman zo langzamerhand met de handen in het haar. 

De slogan van dit weekend

Rafael van der Vaart op de F-side

Het spandoek van het shirt trekt over Zuid

Vak 410

Opnieuw een povere opkomst uit Utrecht

Zlatan vuurt op het Utrecht-doel

De gelijkmaker van Pienaar in de maak

En zo ziet dat eruit vanaf Zuid 1e ring

Felicitaties voor de doelpuntenmaker

Het slotoffensief van Ajax

Zlatan met een verwoede poging


Ook de goed spelende Man of the match; Obodai, kan Ajax niet de winst bezorgen


En dus eindigt het duel in een pover gelijkspel
Met dank aan Mark voor het fotowerk
De coach had ook de rest van zijn elftal kunnen aanpakken, maar koos bewust voor een aanval op zijn laatste linie. "Als je ziet hoe we de eerste goal weggeven, is dat onbegrijpelijk. We lopen achteruit en vergeten druk te zetten op de bal, waardoor Douglas zomaar kan inschieten. Vlak voor rust hadden we ook 2-0 achter kunnen komen, toen Heitinga een bal te kort terugspeelde. Hij is international, maar wel een die nog een lange weg te gaan heeft." 

Ajax had in het duel met FC Utrecht veelvuldig balbezit, maar creëerde nauwelijks kansen. Veelzeggend was de manier waarop het doelpunt van Ajax tot stand kwam. Sneijder, die op het middenveld anoniem mee hobbelde, schoot van afstand op het doel van Terol. De keeper verwerkte de bal slecht, waardoor Pienaar in de rebound kon binnentikken. Echt uitgespeelde kansen kregen de Amsterdammers niet, mede door het hartstochtelijk verdedigen van FC Utrecht. 

Een oplossing ziet Koeman voorlopig niet. ,,Althans, niet op de korte termijn'', zegt hij eerlijk. ,,We hebben een jonge ploeg. Misschien willen we wel te veel. Daarom wil ik de euforie een beetje temperen. Ik bespeur om me heen dat wat lacherig wordt gedaan over Bayern München, maar je moet wel reëel blijven. Die ploeg heeft zo veel ervaring dat onze verdedigende fouten meedogenloos worden afgestraft. Daarom ben ik nog aan het puzzelen. In de competitie blijven we 4-3-3 spelen. Maar Europees moet ik misschien wel wat wijzigen, om meer defensieve zekerheden in te bouwen.''

Cynisch merkte Koeman op dat hem niet veel tijd gegeven is om die veranderingen gestalte te geven. De komende tien dagen vliegen de internationals van Ajax de hele wereld over om hun nationale teams te vertegenwoordigen. Enkele dagen later komt Juventus al op bezoek. Een extra streep door de rekening voor Koeman is het wegvallen van routinier Galasek, die door een knieblessure minimaal twee weken is uitgeschakeld en wellicht ook tegen Juventus nog niet inzetbaar is. 

Utrecht-trainer Foeke Booy zal de woorden van zijn Ajax-collega met plezier hebben aangehoord. Voor de tweede keer dit seizoen verzon hij een tactiek waarmee hij het de landskampioen erg lastig maakte. Voorafgaand aan de competitie won Utrecht de strijd om de Johan Cruijff-Schaal (4-2). Zondag had zijn elftal het weliswaar moeilijk, maar bleef het uiteindelijk wel overeind. 
Opmerkelijk na de teleurstellende 1-1 was dat Koeman amper woorden vuil maakte aan de absentie van aanvoerder Rafael van der Vaart en bindmiddel Tomás Galasek. De Ajax-trainer gebruikte hun afwezigheid niet als excuus. ,,Je mist een ervaren speler als Galasek tussen al dat jonge spul. Maar Obodai heeft het op zijn plaats fantastisch gedaan.'' Een terechte constatering, want de 22-jarige Ghanees zat een stuk beter in de wedstrijd dan Pienaar en Sneijder, zijn companen op het middenveld.

Ook Obodai slaagde er evenwel niet in Zlatan Ibrahimovic te bereiken. De veel besproken Zweed speelde een draak van een wedstrijd, waarin hij kappend en draaiend alleen maar uitleek op een herhaling van zijn huzarenstukje vorige week tegen NAC.

Tegen FC Utrecht slaagde Ajax er opnieuw niet in achter de 'nul' vast te houden en daar baalt de ambitieuze coach flink van. ,,Het is simpel: je hebt in Europa niets te zoeken als je zo kinderlijk verdedigt'', luidde het harde oordeel van Koeman. ,,Ik heb het ook vorige week na NAC gezegd: het is vaak zo kinderachtig zoals wij kansen weggeven. Dat baart me zorgen. We spelen bij vlagen goed voetbal, maar op Europees niveau krijg je te maken met ploegen die rustig op dergelijke foutjes wachten. Veel balbezit is mooi, maar als je achterin niet het vermogen hebt niks weg te geven, dan wordt het een moeilijk verhaal.''

Ajax - FC Utrecht 1-1 (0-1)

21. Douglas 0-1, 63. Pienaar 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 44.932. Gele kaart: Pienaar (Ajax), De Jong, Schut (FC Utrecht). 

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; De Jong, Heitinga, Escudé (60. Sonck) en Maxwell; Pienaar, Obodai en Sneijder; De Mul (70. De Ridder), Ibrahimovic en Boukhari (77. Mitea). 

Opstelling FC Utrecht:
Terol; Cornelisse, Schut, Di Tomasso en Braafheid; De Jong (68. Zuidam), Tanghe en Somers (70. Broerse); Douglas, Van de Haar (83. Rajcomar) en Van den Bergh.
Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

CopyrightŠ2004 WWW.AJAXF-SIDE.NL