Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax ontsnapt tegen Roda door late treffer Anastasiou: 1-0
25 september 2004
Ajax is in de thuiswedstrijd tegen Roda door het oog van de naald gekropen. De Amsterdammers wonnen nipt met 1-0 van Roda door een late goal van ex- Roda-speler Anastasiou. Gezien het spel van Ajax in de tweede helft was dat nauwelijks verdiend te noemen. De Amsterdammers hadden voor rust het duel al in hun voordeel moeten beslissen maar misten tal van opgelegde kansen. Met het oog op de wedstrijd voor het Champions League-duel aanstaande dinsdag tegen Bayern is er voor Ronald Koeman nog een hoop werk te verrichten. 

Ajax tijdens de minuut stilte ter ere van Andre Hazes

Spandoeken op Vak410 naar aanleiding van het vernielde spandoek tegen Juventus

Oproep Van der Vaart tegen spreekkoren
Voorafgaand aan Ajax - Roda JC richtte aanvoerder Rafael van der Vaart het woord tot het Ajax publiek. Hij riep de Ajax fans op zich te onthouden van kwetsende en discriminerende spreekkoren. 


Minuut stilte voor Andre Hazes
Zoals aangekondigd werd er kort voor de wedstrijd tegen Roda JC een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de donderdag overleden Amsterdammer Andre Hazes. De spelersgroep van Ajax had op de minuut stilte aangedrongen bij Ajax uit respect voor de zanger die regelmatig wedstrijden van Ajax bezocht en ook persoonlijk contact had met de spelersgroep.

Spandoeken voor Hazes


In memoriam


Anastasiou werkt zich een slag in de ronde


Van der Vaart en Anastasiou kijken toe hoe Luijpers de bal wegwerkt
Ajax begon ronduit sterk aan het duel, dat voorafgegaan werd door een minuut stilte in verband met het overlijden van zanger André Hazes. Al meteen vanaf het begin werd duidelijk waar het de Amsterdammers om te doen was: zo snel mogelijk scoren en dan de wedstrijd uitspelen. Immers, aanstaande dinsdag wacht de moeilijke uitwedstrijd tegen Bayern München voor de Champions League. Vooral Nourdin Boukhari dolde zijn directe tegenstander Vandenbroeck keer op keer. Het werd zelfs zo genant; Roda coach Vloet kon het niet langer aanzien en haalde de Belg naar de kant. En Ajax bleef maar kansen creëren. Zo schot Anastasiou uit de draai via de handen van Kujovic over na een vrije schop van Sneijder en haalde Boukhari nog een paar keer de achterlijn, maar werden zijn voorzetten niet op waarde geschat.

Na ongeveer een half uur zakte Ajax wat in. Roda kwam zowaar een paar keer in de buurt van het Amsterdamse doel, maar de weer herstelde Lobont hoefde amper handelend in te grijpen. Gezien het spelbeeld zou een goal voor Roda ook absoluut niet terecht geweest zijn. Toch was de laatste actie van de eerste helft er één van Roda, maar de toegekende hoekschop leverde verder niets op. 

In elk geval leek Roda de schroom van zich te hebben afgeschud, want de eerste minuten van de tweede helft waren duidelijk voor de ploeg uit Kerkrade. Lobont redde Ajax nadat Sergio kinderlijk eenvoudig Sneijder en Obodai had uitgespeeld en de door Ajax afgekeurde Koné bleef een gevaar. Ajax werd zowaar teruggedrongen. 

Debuut voor Rosales in Arena
Voor het eerst kwam Rosales in actie voor Ajax in de eigen Arena. De Argentijn had tot nu toe slechts een invalbeurt van een half uur achter de rug tegen ADO Den Haag. Daarna liep hij een blessure op. Tegen Roda JC mocht hij in de tweede helft invallen. Opmerkelijk genoeg moest hij net als tegen ADO Den Haag een elleboogstoot incasseren.

En intussen slaagde Ajax er maar niet in een gat in de verdediging van Roda te vinden. Sterker, het beste was er na een goed uur spelen bij de Amsterdammers wel af. Daar kon ook Anastasiou, die de voorkeur boven Sonck had gekregen, niets aan veranderen. Het had er veel weg van dat Ajax bezig was het onheil over zich af te roepen.

Wissel Van der Vaart
Met nog een kwartier te spelen maakte aanvoerder v.d. Vaart plaats voor Sonck en mocht Anastasiou blijven staan. Intussen wachtte er nog een hoekschop voor Roda. De daaruit voortkomende kopbal van Vicelich werd door Sneijder van de lijn gehaald en amper een minuut later moest Lobont tweemaal zijn lichaam in de strijd gooien. Kortom, Ajax had zijn kruit verschoten en het werd pijnlijk duidelijk dat Zlatan Ibrahimovic toch node gemist werd. Het spitsenprobleem bij Ajax is derhalve nog lang niet opgelost. 


En net als je denkt dat de goal niet meer komt, is daar Anastasiou. De Griek had de hele wedstrijd geen kans gekregen tegen Luijpers, maar in de 88e minuut kwam hij als een duveltje uit een doosje tevoorschijn, goochelde wat en prikte de bal buiten bereik van de vergeefs graaiende Kujovic in de uiterste hoek. En dus kwam Ajax met de schrik vrij en heeft het, in tegenstelling tot de wedstrijd voorafgaand aan die tegen Juventus, geen punten gemorst en blijft de onderlinge afstand tussen de 'grote drie' gelijk, omdat beide concurrenten ook wonnen. 

In de kaart

Ajax-trainer Ronald Koeman was na afloop blij met het behaalde resultaat, maar had ook gezien dat zijn ploeg in de tweede helft ver wegzakte. ,,In de eerste helft hebben we het beste voetbal van dit seizoen gespeeld, maar we konden het niet afmaken. Na rust werd het meer één tegen één. Dat speelde Roda in de kaart. Ik heb Van der Vaart gewisseld omdat hij de kracht niet meer had meer naar voren te spelen. Ik wilde wat meer diepte in het spel, dat lukte namelijk maar heel zelden." 

Gevraagd naaar de wissel: ,,We hebben nu eenmaal meer van elf spelers in de selectie en dan moet je wel eens een keuze maken. Daar moeten de jongens zich maar op instellen. Daarom liet ik Anastasiou ook staan." 

Ajax - Roda JC 1-0 (0-0)

88. Anastasiou 1-0
Scheidsrechter: Vink
Geel: Vicelich, Brouwers (Roda). 

Opstelling Ajax:
Lobont, Obodai, Heitinga, De Jong, Pienaar, Sneijder, v.d.Vaart (75. Sonck), Maxwell, De Mul (52. Rosales), Anastasiou, Boukhari (60.Mitea). 

Opstelling Roda JC:
Kujovic, Bodor, Brouwers (88.Cisé), Luijpers, Filipovic, Sergio, v.Dijk, Vandenbroeck (25.Vicelich), v.Dessel, Cristiano, Koné. 

Fotoverslag: Ajax Foto Side
Fotoverslag van Roda zijde: Rodafanclubvoerendaal

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2004 WWW.AJAXF-SIDE.NL