Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax zonder fans in slotseconde langs Feyenoord: 2-3
17 april 2005

Zonder de steun van de eigen aanhang heeft Ajax in de topper met Feyenoord een volgepakte Kuip stil gekregen. Twee keer kwam Ajax op achterstand maar de Amsterdammers beslisten de klassieker in de slotseconde toch nog in Amsterdams voordeel: 2-3. Door de winst en doordat AZ niet verder kwam dan een gelijkspel tegen NAC pakte Ajax de tweede plaats. De ploeg van trainer Adriaanse heeft een punt minder dan Ajax, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. AZ haalt woensdag bij FC Utrecht het achterstallige duel in.

De Ajax-aanhang moest noodgedwongen de verrichtingen in De kuip volgen via mobieltjes en een enkel transistor-radiotje. Zo'n 1600 fans verdeelt over twee treinen mochten het stadion niet in. De eerste trein werd bij station Rotterdam-Zuid stilgezet. De trein reed vervolgens een paar honderd meter door naar station Stadion. Daar werden de Ajax-aanhangers opgevangen in de sluis voor het stadion. Ze mochten er niet in en werden uiteindelijk met bussen teruggebracht. 

Vuurwerkbom
Terwijl de supporters uit de eerste trein stonden te wachten in de sluis is een feyenoord-fan onvoorzichtig met een vuurwerkbom. Het projectiel ontploft te vroeg en de sukkel raakt zichzelf in zijn eigen buik. De man raakte zwaargewond, net als een andere fan die naast hem stond. Een laatste groep van ongeveer 150 overgebleven fans werden na de wedstrijd belaagd door Feyenoord-aanhangers waarbij ze onder meer werden bekogeld met stenen. De tweede supporterstrein kwam tot station Rotterdam-Noord en reed vanaf dat punt op bevel van burgemeester Opstelten terug. Door vernielingen kwam de trein echter niet verder dan Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook deze fans werden uiteindelijk met bussen teruggebracht naar Amsterdam.

Dan de wedstrijd:
De wedstrijd begon door de gebeurtenissen hierboven een kwartiertje later. De Ajacieden leken niet bepaald onder de indruk van de ongeregeldheden die zich buiten het stadion hadden afgespeeld. Geconcentreerd en gedisciplineerd legden de Amsterdammers de thuisclub zijn wil op. Tot echte grote kansen leidde het niet, of het moet het schot van Sneijder vlak voor rust zijn geweest. De 20-jarige middenvelder leverde na voorbereidend werk van Hedwiges Maduro een prachtig schot af, maar doelman Babos pareerde met een goede reflex de Amsterdamse doelpoging. Aan de andere kant scoorde Kuijt wel maar scheidsrechter Temmink had goed gezien dat 'Dirkje' daarvoor wel Grygera onderuit moest trekken.

Na rust bleef Ajax domineren. Uit het niets viel dan ook de Rotterdamse treffer. Escudé reageerde te slap in een duel met de doorgebroken Kalou: 1-0. De Kuip stond op zijn kop en zowaar durfden de Rotterdamse fans hun club eindelijk aan te moedigen en te hopen op eindelijk weer een overwinning op aartsrivaal Ajax. Maar de Amsterdammers toonden veerkracht. De defensie gaf vanaf dat moment nauwelijks nog kansen weg, de slag op het middenveld werd steeds vaker gewonnen. De gelijkmaker was dan ook niet meer dan terecht; Nigel de Jong, tegen AZ ook al tweemaal trefzeker, rondde een combinatie met Pienaar beheerst af. 

Na de gelijkmaker ging Ajax op jacht naar de winnende treffer. Feyenoord kwam na een 'gelukkige aanval' echter weer, geheel tegen de verhoudingen in, op een 2-1-voorsprong. Maar in een hectische slotfase zag Ajax alsnog zijn gedurfde spel beloond. Dankzij twee prachtige doelpunten van Grygera en Maduro dompelden de Amsterdammers een volgepakte Kuip in diepe rouw: Feyenoord en zijn aanhang was opnieuw het stilzwijgen opgelegd! Buiten De Kuip juichten de Ajax-fans.

Goed gedaan
Ajax-trainer Danny Blind was zeer tevreden na de gewonnen klassieker in Rotterdam. ,,Ik vind dat de ploeg heel goed de dingen heeft opgepikt waar we het nadrukkelijk over gehad hebben. Daardoor hebben we veel op helft van Feyenoord kunnen spelen", aldus Blind.

De tegentreffers rekende Blind niet zozeer aan het eigen elftal toe; Blind roemde daarbij puur de individuele kwaliteit bij Feyenoord van Kalou en Kuyt. ,,Maar al was het 2-1 of 2-2 gebleven, was ik tevreden naar huis gegaan op basis van het spel. We moeten nu zorgen dat we verder groeien, daar gaat het om", aldus Blind.

Feyenoord - Ajax 2-3 (0-0)

48. Kalou 1-0
57. De Jong 1-1
80. Kuijt 2-1
86. Grygera 2-2
90. Maduro 2-3. 

Scheidsrechter: Temmink
Toeschouwers: 48.000
Kaarten: Geel: Maxwell (Ajax), De Graaf (Feyenoord). 

Opstelling Feyenoord:
Babos; Ostlund, Saïdi, Gibbs en Basto; Ono, Ghaly (11. Pardo, 77. De Graaf) en Goor; Castelen, Kuijt en Kalou. 

Opstelling Ajax:
Vonk; Trabelsi, Grygera, Escudé en Maxwell; De Jong, Maduro en Sneijder (83. Boukhari); Pienaar (88. Anastasiou), Babel en Mitea. 

Kijk hier voor een fotoverslag van de wedstrijd van de AFS
Kijk hier voor een verslag van de combireis naar Rotterdam van de AFS
Fotoverslag vanaf Rotterdamse zijde: Fr-fans.nl

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL