Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!EXCLUSIEF INTERVIEW MET BARRY HULSHOFF BIJ AJAX AMERICA IN ORLANDO
1 augustus 2005

Omdat een van onze redacteuren op vakantie ging naar Florida en toch al wilde gaan kijken bij het Ajax-filiaal Ajax America, beter bekend als Ajax Orlando, kwam al snel het idee bij ons op om te kijken of we aldaar een interview over het reilen en zeilen van deze club in het grote Amerika konden regelen.


Na wat onderzoek werd Barry Hulshoff, technisch directeur, benaderd met de vraag of het mogelijk zou zijn hem te interviewen. Binnen enkele uren werd ons verzoek gehonoreerd en mobiele nummers uitgewisseld zodat onze redacteur zodra hij in Florida was een definitieve afspraak zou kunnen maken.

  

Zo gezegd zo gedaan en 12 juli was het dan zover. De ontmoeting vond plaats op het kantoor van Ajax America in Orlando. Na een korte uitleg over wat onze insteek voor het gesprek was, vond er een zeer open en ontspannen interview plaats met Barry Hulshoff en Greg Petersen; de trainer van het eerste elftal van Ajax America.Voetbalkampen
Ajax America geeft op dit moment zeer veel voetbalkampen, veelal op scholen en bij lokale clubs door heel Amerika. Deze kampen worden geleid door ervaren voetballers. Verder hebben ze ook een selectie voetballers, allen onder de 23 jaar.
Barry Hulshoff is in mei 2004 gevraagd door Arie van Eijden om 1 of 2 kampen te leiden, dit ter vervanging voor Aron Winter, die eigenlijk deze kampen zou leiden.Na deze 2 kampen volgden er nog een aantal en eigenlijk kwam zo van het een het ander. Vanwege wat meningsverschillen tussen Wim Suurbier (destijds technisch directeur) en de Ajax leiding werd Barry Hulshoff gevraagd om technisch directeur te worden. Barry Hulshoff vertelde dat hij wel interesse had op voorwaarde dat alles met Wim Suurbier goed geregeld zou worden. Uiteindelijk was zijn eerste daad als technisch directeur, om Wim Suurbier weer binnen de club te halen als coach.

De soccer camps vinden vooral plaats van juni tot augustus. De deelnemers melden zich zelf aan voor zo’n kamp en moeten daar ook gewoon zelf voor betalen. Zij krijgen daarvoor 5 dagen Ajax les, dit houdt in trainingen op de Ajax manier, les in de historie van Ajax en er worden oefenpartijen gespeeld op de Ajax manier. Er gaat voor die kinderen een wereld open, normaal spelen ze hier voetbal met hun hart en voornamelijk zeer individueel vooral op fysieke kracht. In zo’n week leren ze meer met hun hoofd te voetballen en ook meer samen te spelen. Een bijkomstigheid is dat de scouting redelijk simpel kan gebeuren. Er zijn in de USA 20 miljoen geregistreerde voetbalspelers, een enorme potentie dus voor zeer goede voetballers.Een van de problemen is als er een enorm talent aan de andere kant van Amerika rondloopt, hoe haal je die dan naar Florida. De organisatie en het niveau van Ajax America is nog niet op het level om zomaar voetballers naar Florida te halen en met ze aan de slag te gaan.
Alle spelers van Ajax America betalen nog voor hun eigen opleiding. Het niveau van het eerste elftal van Ajax America, wat uitkomt in de PDL, zit tussen een 1e klasse en hoofdklasse team in.PDL
De PDL is een regionale competitie die loopt van juni tot september. De structuur lijkt op die van de NFL, dit komt ook omdat de huidige directeur van de PDL eerder directeur bij de NFL was. Aan het einde gaan de bovenste 2 door naar de Conference finales en dan komt er een landelijke finale ronde.

De ambitie is volop aanwezig want binnen 2 jaar moet het team uitkomen in de hoogste klasse, namenlijk de MLS Major League Soccer. Ook moet de organisatie dan ook volledig voldoen aan de MLS eisen. Om tot die prestatie te komen moeten er nog wel een heel aantal stappen gezet worden, zo moeten er volgend jaar full prof voetballers komen of doorstromen.

The Future
Verder zal er ook veel aan de trainingsfaciliteiten moeten gebeuren. Op dit moment wordt er een veld gehuurd van gemeente Orlando, dit is een grasveld wat goed vlak en goed gemaaid is, maar dan heb je het ook wel gehad. Er zijn geen kleedkamers, douches of een kantine. Desondanks heet het veld wel the Future. Als er getraind wordt hebben ze wel een prachtig uitzicht, het veld ligt namenlijk naast de Citrus Bowl. Dat is het stadion waar Oranje in 1996 zijn groepswedstrijden heeft gespeeld voor het WK. Het enige wat er langs het veld staat is een container waar de ballen, pionnen en al de andere trainingshulpmiddelen opgeslagen kunnen worden.

Je vraagt je af of Ajax hier nou veel geld investeert? Nou dat is niet zoveel, Ajax America mag de naam en het beeldmerk van Ajax commercieel gebruiken, verder krijgen ze van Ajax de trainingsmethodes en af en toe wat kleding. ATP Travel is de grote geldschieter voor Ajax America en de voetbalkampen leveren natuurlijk ook geld op. Ajax Amsterdam mag op zijn beurt als eerste onderhandelen met eventuele talenten en heeft ook via Ajax America een directe toegang tot de Amerikaanse markt.

Aan alles kan je zien dat het een club in opbouw is. De enige supporters zijn de ouders van de kinderen en er is nog geen stadion waar de wedstrijden gespeeld worden. De wedstrijden worden nu op een veld aan de andere kant van Orlando gespeeld. Een rivaal hebben ze gelukkig wel al, dat is “Central Florida Kraze”, dit is een team dat vooral fysiek voetbal speelt.

Ook de aandacht van de media begint steeds meer opgang te komen, mede ook omdat de Amerikanen beginnen te beseffen dat voetbal wel wereld sport nummer 1 is en dat daar toch wel wat aan gedaan moet worden. En als er dan een club is met een enorme erelijst die in Amerika daar een steentje aan bijdraagt, trekt dat toch wel wat aandacht.

WK onder 20
Op dit moment zijn er nog geen voetballers bij Ajax America die de stap naar ons Ajax zouden kunnen maken, hoewel er tijdens het laatste WK onder 20 in Nederland al twee spelers van Ajax America meededen. Nguyen, Lee was de jongste en Sturgis, Nathan, waar wat belangstelling voor is vanuit de Bundesliga, was iets ouder.
Er loopt bij de E-tjes wel een enorm talent rond, die eigenlijk voor zijn ontwikkeling het beste voor een jaar naar Amsterdam zou moeten. Maar hoe krijg je zo’n tot op het bot beschermd en vaak verwend Amerikaantje naar het grote boze Amsterdam voor een jaar. Er wordt nu bekeken of het mogelijk is hem voor een stage van een week naar Amsterdam te laten komen om gewoon eens een keer te kijken hoe hij het doet tussen kinderen die net zo getalenteerd zijn.

Voor Barry Hulshoff en zijn team ligt er nog een enorme uitdaging om Ajax Amerika uiteindelijk in de MLS te krijgen en het daar dan ook te houden.

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL