Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Wat doet tie nauw?!: Andrzej Rudy

12 september 2005

Over deze rubriek...
Als eerste in de rubriek 'Wat doet tie nauw?!' is het de beurt aan Andrzej Rudy. Toen Rudy bij Ajax kwam had hij al een heel voetballeven achter zich. Andrzej Rudy geboren op 15 oktober 1965 in Scinawa Polen begon zijn carriere in 1983 in Wroclaw bij het gelijknamige Slask Wroclaw gelegen in het zuid-westen van Polen.


Na 5 seizoenen veruilde hij in 1988 Wroclaw voor GKS Katowice eveneens uit Polen. Na 13 wedstrijden bij Katowice maakte hij in 1989 de over stap naar het Duitse 1. FC Köln. Daar groeide hij langzaam uit tot vaste waarde, in het seizoen 91/92 maakte hij, al na 1 wedstrijd voor Koln, de overstap naar het Deense Brøndby IF, waar hij overigens maar 8 wedstrijden heeft gespeeld. In het seizoen 92/93 was hij weer terug in Keulen en beter als nooit tevoren maakte hij voor Köln in 3 seizoenen 10 doelpunten.In 1995 volgde een nieuwe transfer; naar VfL Bochum. In Bochum was hem ook geen lang leven beschoren; hij kwam slechts 14 keer in aktie tot het Belgische Lierse SK aan de bel trok. Onder de rook van Antwerpen was hij een belangrijke spil in de hoogtij dagen van Lierse; de club werd in dat jaar kampioen van België.

In 1997 kwam eindelijk de gewenste topclub voor Rudy; Morten Olsen haalde de Pool naar Amsterdam. Voor mijn gevoel speelde hij meer wedstrijden dan de statistieken uitwijzen, 31 wedstrijden en 2 goals verdeeld over 2 seizoenen.

Na Ajax keerde hij, in eerste instantie op huurbasis, terug naar Lierse. Hij komt nog slechts 13 keer in aktie, het seizoen later nog slechts één wedstrijd voor Westerloo. De zeer bewogen loopbaan van Rudy lijkt teneinde maar vindt toch nog vervolg in Duitsland wel eens waar niet op het hoogste niveau; eerst een jaar bij SCB Preußen, een jaar later bij Borussia Fulda. Het eerste jaar is Rudy daar nog als speler actief. In het tweede jaar als speler/trainer. Rudy stopt bij omdat Borussia Fulda zijn licentie kwijt raakt en wordt terug gezet naar de 4e Bundesliga.

In seizoen 2004/2005 gaat Rudy aan de slag als trainer bij Bonner SC. In april 2005 wordt hij ontslagen wegens teleurstellende resultaten.

Al met al een carrière met veel ups en downs, maar toch wel indrukwekkend, als je kijkt tot en met Westerloo speelde Rudy 342 officiële wedstrijden maakte daarin 30 doelpunten, ook nog 16 interlands met daarin 3 doelpunten. Wij hopen voor Rudy dat hij snel weer een club vindt zodat zijn trainerscarrière niet uit gaat als een nachtkaars.

Dit was de eerste “Wat doet tie nauw?!” volgende week een nieuwe oude speler van Ajax mocht je nog een speler weten die niet mag ontbreken in deze reeks mail dan naar watdoettienauw@ajaxf-side.nl
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL