Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax hard onderuit in Alkmaar: 4-2
18 september 2005

Ajax heeft na 4 competitieronden de tweede nederlaag van het seizoen geleden. In Alkmaar werd met 4-2 verloren van AZ. Ajax nam door een doelpunt van Sneijder weliswaar de leiding, maar het tot dan toe onzichtbare AZ stelde na een goed half uur binnen twee minuten orde op zaken door twee goals van ex-Ajacied Shota Arveladze. Sneijder maakte nog voor de rust gelijk, maar na tien minuten in de tweede helft was Perez de grote man met twee doelpunten, wederom binnen twee minuten. In de slotfase kreeg Olaf Lindenbergh ook nog rood van scheidsrechter Luinge en dat tegen zijn oude club.
Het begin was zonder meer voor Ajax. Er werd goed gevoetbald, men had meer balbezit en zette druk op het doel van de Alkmaarders. Het leidde binnen tien minuten tot de openingsgoal toen Lindenbergh opstoomde en via een steekpassje Sneijder aanspeelde. Tegen diens droge schuiver in de hoek had doelman Timmer geen verweer: 0-1. Ajax bleef het beste van het spel houden, getuige een schot op de lat van Lindenbergh, waar Timmer wederom niet bij kon.
Wesley Sneijder rent juichend weg nadat hij Ajax op een 0-1 voorsprong heeft gezetVrije schop
AZ stelde er tot dan bar weinig tegenover, tot de 35e minuut. Er was zelfs een arbitrale dwaling voor nodig om AZ in het zadel te helpen. AZ mocht op rechts een vrije schop nemen na een overtreding van Emanuelson, wat absoluut geen overtreding was. In elk geval ontstond er een scrimmage voor het doel van Ajax waar ook nog een hoekschop aan te pas kwam en waarbij uiteindelijk Arveladze de bal over de doellijn werkte. Dat de bal nog uit het doel werd getrapt deed niets meer ter zake want de grensrechter had geconstateerd dat de bal de doellijn gepasseerd had. Dat was waarschijnlijk ook zo, maar de vrije schop had nooit gegeven mogen worden.
De 1-1 van AZ blijkt ondanks alle commotie toch echt de doellijn gepasseerd te hebben.


Wesley Sneijder heeft zojuist uitgehaald , Timmer gaat gestrekt maar kan niet voorkomen dat de bal enkele seconden later in het net beland

Ajax wond zich daar zó over op, dat het zijn hoofd leek te verliezen. Daardoor zag het de vrije trap van Perez, op bijna dezelfde plek, over het hoofd. Arveladze niet en die liet prompt zijn tweede aantekenen: 2-1. En zo had AZ binnen twee minuten de stand omgebogen en leek Ajax ineen te storten. Toch zou Ajax nog terugkomen in de eerste helft. In blessuretijd mocht Sneijder een vrije schop nemen. Die schoot hij onberispelijk in de lange hoek en zorgde daarmee voor opluchting in het Amsterdamse kamp. Het was tevens het laatste wapenfeit in de eerste helft, die beslist het aanzien waard was en een evenwichtige stand kende: 2-2.

In de tweede helft leek AZ feller van start te gaan dan in het eerste bedrijf. Dat bestaalde zich na tien minuten spelen uit. Perez kreeg te veel ruimte van Trabelsi, kon daardoor de bal ongehinderd aannemen en vervolgens verwoestend uithalen en de bal boven de, tever voor zijn doel staande, Vonk binnen schieten: 3-2. En alsof dat nog niet genoeg was, werd hij twee minuten later opnieuw aangespeeld, draaide uitstekend van zijn tegenstander weg en liet wederom zien over een geweldig rechterbeen te beschikken: 4-2. En weer had AZ dus binnen twee minuten een bres geslagen in de Amsterdamse defensie. Ajax viel aan met de moed der wanhoop en kreeg ook wel kansjes, zo had Sneijder de aansluitingstreffer op de schoen na aangeven van Babel. Maar Timmer pakte zijn inzet dit keer wel goed. Even later schoot Grygera in het zijnet, waar een deel van het publiek hem al telde. Ook invaller Charisteas schoot nog in het zijnet. Even later moest Ajax zelfs met tien man verder omdat Olaf Lindenbergh rood kreeg na een beuk uitgedeeld te hebben aan Arveladze. Er veranderde verder niets meer en dus leed Ajax inderdaad zijn tweede nederlaag van het seizoen.


Shota Arveladze bedankt de aanwezige Ajax-fans voor hun supportNog een hoogtepunt volgde deze middag; Shota Arveladze, de hele wedstrijd toegezongen door de Ajax-fans ging naar het Ajax-vak om de fans te bedanken! Klasse van de fans en van Shota!

Louis van Gaal nam met de zege revanche op Ajax. Bij de Amsterdammers zal Danny Blind wel weer worden geconfronteerd met zijn weigering de gratis Arveladze in te lijven. Het duo Arveladze-Perez, dat inmiddels op vijftien goals en negen assists staat, bewees weer eens zijn waarde. Koploper AZ scoorde al 21 keer in vijf duels.

AZ – Ajax: 4-2(2-2)
0-1 Sneijder(10)
1-1 Arveladze(34)
2-1 Arveladze(36)
2-2 Sneijder(45)
3-2 Perez(55)
4-2 Perez(57)

Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 8.474
Geel: Opdam(AZ); Galásek, Grygera(Ajax)
Rood: Lindenbergh (Ajax).

Opstelling AZ:
Timmer, Jaliens, De Zeeuw(83.Steinsson), Opdam, De Cler, Landzaat, Schaars(83.Buskermolen), Van Galen, Sektioui, Arveladze, Perez.

Opstelling Ajax:
Vonk, Trabelsi, Grygera, Maduro, Emauelson, Galásek, Sneijder, Lindenbergh, Pienaar(62.Rosales), Rosenberg(62.Charisteas), Babel(83.Manucharyan).

Met dank ook aan Dapp're Strijders voor enkele foto's
Klik hier voor het fotoverslag van de AFS van deze wedstrijd
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL