Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Wat doet tie nauw?!: Finidi George
5 oktober 2005

Wat later dan eigenlijk gepland door de drukke voetbalweken die achter ons liggen is hier dan eindelijk de tweede speler uit onze nieuwe rubriek 'Wat doet tie nauw?!'. Ditmaal staat Oud-Ajacied Finidi George centraal.

Het is 19 april 1995; Ajax - Bayern Munchen in een uitverkocht sfeervol Olympisch Stadion. Het is de 41ste minuut, de rook van het vele vuurwerk is eindelijk opgetrokken. Ajax staat 1-0 voor door een doelpunt van Jari Litmanen. Plots is daar een heerlijke goal van;...Finidi George; gewoon snoeihard in het uiterste hoekje van de kruising......vanaf een metertje of 20....krijg er gewoon bijna weer kippenvel van! “Finidi, oh oh, Finidi, oh oh”, galmt door het stadion.Finidi George kende zijn doorbraak in de zomer van 1993. Ajax had in die zomer grote plannen. Louis van Gaal wilde met zijn jonge selectie de wereld gaan bestormen en kneedde spelers als de broertjes De Boer, Van der Sar, Litmanen en Overmars naar zijn hand. Aangevuld met de teruggekeerde routinier Frank Rijkaard moesten zij de landstitel pakken. Van Gaal miste nog iets in zijn selectie en wel een typische buitenspeler. Hij had interesse in Tijani Babangida, Nigeriaanse rechtsbuiten in Nederland (bij Roda), maar kreeg van de toenmalige Nigeriaanse bondscoach Clemens Westerhof een tip. Zo mocht de rechtsbuiten die Babangida uit de nationale ploeg hield op proef komen bij Ajax: Finidi George in de beginperiode door iedere NOS-verslaggever nog George Finidi genoemd.De man voor een klein huisje in Nigeria mijmert na over die stageperiode; Samen met de Serviër Mitar Mrkela en de Oekraïner Yuri Petrov moest hij proberen om een contract af te dwingen. De beste zou winnen, zo veel was zeker. Grinnikend bedenkt hij hoe zenuwachtig hij was en dat hij toch eigenlijk nauwelijks indruk kon maken. Op zijn zachtst gezegd vonden de andere Ajacieden hem niet direct een aanwinst. “Finito”, zo noemden ze hem al. Toch zag Van Gaal iets in hem wat de rest toen nog niet zag en koos zeer verrassend voor de Nigeriaan.Al direct speelde hij zich in de basis bij Ajax, ten koste van de dure aankoop Peter van Vossen. Met Overmars als tegenpool op links diende hij de Amsterdammers drie seizoenen in de meest succesvolle periode sinds jaren. Ajax haalde onder Van Gaal drie landstitels op rij, won de Champions League, de wereldbeker en de Europese supercup. Hij was een belangrijke schakel in een elftal dat als geheel veel meer was dan de som der delen. Finidi werd een publiekslieveling geroemd om zijn rushes langs de zijlijn.

Na die drie seizoenen wilde hij meer geld. Het werd een principiële kwestie. Ajax wilde niet, hij vertrok. Het was niet het grootse vertrek wat hem had gepast. Te weinig mensen hielden rekening met zijn kant van de zaak. Hij had, hier in het dorp waar hij nu zit te genieten van het ware leven, een familie te onderhouden. Kent u de grootte van de gemiddelde Afrikaanse familie? Iedereen wordt erbij betrokken. Vandaar dat hij niet aarzelde toen Betis Sevilla, op dat moment zeker geen sportieve verbetering, hem een dik contract aanbood. Weg was hij.

Na vier seizoenen Real Betis verhuisde hij in 2000 naar Real Mallorca. Steeds verder gleed hij weg in de anonimiteit, de man die op twee WK’s actief was. Bij Betis en bij Mallorca speelde hij redelijk, maar niet op Ajax-niveau. Alleen zijn inkomsten lagen ruim boven Ajax-niveau, wat zelfs ook nog zo was bij zijn periode daarna in Engeland bij Ipswich Town. Vorig seizoen keerde hij nog kortstondig terug bij Mallorca, maar het goede was er echt af. Deze zomer besefte hij het. Hij werd niet meer geselecteerd voor Nigeria voor het WK in Japan in 2002, hetgeen zijn 3e WK had moeten worden. Nadat Ipswich degradeerde, drukte Finidi te zwaar op de begroting voor de Engelse club. Finidi vertrok in de zomer van 2003 transfervrij wederom naar Real Mallorca waar hij speelde voor een prestatiecontract. Medio augustus 2004 had geen enkele club serieuze interesse en dus stopte hij met voetballen.

Hij zelf herinnert het zich wel, zittend voor zijn huisje. Hij is de grote man in het dorp, maar wel gewoon gebleven. Wellicht knaagt het nog wel eens aan hem, dat zijn financiële loopbaan uiteindelijk superieur is geworden aan zijn sportieve loopbaan. Spijt zal hij desondanks niet hebben. Hij heeft zijn taak gedaan en kan zijn familie tot in lengte van dagen onderhouden. Het is tijd geworden voor nieuw bloed. Zijn opvolger moet hier maar lopen, tussen die jongetjes die zich uitsloven voor zijn neus en de ene na de andere dribbel uitvoeren. Als hij zijn ogen sluit, kan hij het soms nog horen. Heel in de verte eerst, daarna langzaam aanzwellend qua sterkte. “Finidi, oh oh, Finidi, oh oh”.

Het ga je goed, Finidi!

Palmares Finidi George:
NAAM Finidi George
GEBOREN 15 april 1971, Port Harcourt, Nigeria
LAND Nigeria
CLUBS Ajax, Real Betis Sevilla, Real Mallorca, Ipswich Town
POSITIE rechtsbuiten
BEEN rechts
LENGTE 1.85 m
GEWICHT 79 kg

Carrière:
1993/'94 Ajax(Ned) 27 wedstrijden 4 goals
1994/'95 Ajax(Ned) 30 wedstrijden 8 goals
1995/'96 Ajax(Ned) 28 wedstrijden 6 goals
1996/'97 Real Betis Sevilla (Spa) 36 wedstrijden 10 goals
1997/'98 Real Betis Sevilla (Spa) 33 wedstrijden 9 goals
1998/'99 Real Betis Sevilla (Spa) 36 wedstrijden 10 goals
1999/2000 Real Betis Sevilla (Spa) 17 wedstrijden 6 goals
2000/2001 Real Mallorca (Spa) 31 wedstrijden 5 goals
2001/2002 Ipswich Town (Eng) 25 wedstrijden 6 goals
2002/2003 Ipswich Town
2003/2004 Real Mallorca

Prijzen
1993/'94 Nederlands landskampioen
1994/'95 Europa Cup I
1994/'95 Nederlands landskampioen
1995 wereldbeker clubteams
1995/'96 Europese supercup
1995/'96 Nederlands landskampioen
2000 zilver op Afrikaans Kampioenschap met Nigeria

Eerder verschenen in deze rubriek:
Andrzej Rudy
 
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL