Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Wat doet tie nauw?!: Froylán Ledezma
20 oktober 2005

Zijn komst was een spektakel: opgewacht door feijenoord, achter de douane meegenomen door Ajax en vanaf de uitgang van het vliegtuig via een achteruitgang van Schiphol af. (Onze ietwat kalende leerhomo Herikje kan nog altijd ziedend worden als er naar de affaire gevraagd wordt). In de dagen erna volgde er een ware Ledezma soap; Hij trainde met feijenoord mee, maar mede omdat Arie van Os diep in de buidel tastte kwam hij naar Amsterdam.


Froylán Ledezma werd geboren op 2 januari 1978 in San José Costa Rica. Was in 1995 een veel belovende speler van Alajuelense en scoorde er lustig op los. In het seizoen 95/96 scoorde hij 14 maal en een seizoen later scoorde hij 21 keer. Zijn grote doorbraak kwam in maart 1997 tijdens de Dallas Cup, een jaarlijks toernooi voor jeugdspelers.
Ledezma was toen aanvoerder van het Costaricaanse elftal onder 21, en onder zijn leiding werd ondermeer gewonnen van het Amerikaanse elftal onder 21, met maar liefst 5-0.
Ajax2 speelde op dat toernooi de finale tegen EC Vitoria uit Bahia (Brazilie), en verloor met 0-1.

Dus de link met Ledezma is gelegd. Hij is een week op stage geweest bij Ajax en na zijn terugkomst in Costa Rica toonde ook feijenoord ineens interesse. Feijenoord nodigde Ledezma uit om nogmaals naar Nederland te komen, maar Ajax kreeg lucht van de actie uit het Rotterdamse kamp en counterde door hem uit het vliegtuig te halen en hem op een slinkse manier naar een hotel in Amsterdam te brengen voor gesprekken. Jorien kon de actie van Ajax niet waarderen en ging verhaal halen bij het hotel.

Ledezma speelde nog wel een oefenwedstrijd met feijenoord maar koos uiteindelijk toch voor Ajax. Waarschijnlijk omdat Ajax diep in de geldzak greep en maar liefst 10 miljoen gulden betaalde voor de Costaricaan. Deze tekende daarop een contract voor vijf jaar. Hij begint bij Ajax in de zomer van 1997 maar heeft vrijwel direct problemen met zijn enkel en na zijn enkel volgen nog veel meer problemen. Hij verblijft vrijwel altijd in Costa Rica en is voor Ajax onvindbaar, als er iets van hem wordt vernomen is dat vrijwel altijd in de media als hij weer eens betrokken is geweest bij een vechtpartij. Hij wordt zelfs gearresteerd nadat hij betrokken was geweest bij een schietpartij.

Uiteindelijk speelt de man van 10 miljoen maar twee keer in het eerste elftal. Zijn contract wordt in 1999 ontbonden vanwege disciplinerede redenen. Hij vindt onderdak bij het Paraguayaanse Cerro Porteno en een aantal seizoenen later keert hij terug naar zijn oude club Alajuelense. Dit voorjaar laat Ledezma weer van zich horen, wederom negatief. In de voorbereiding van het nationale team van Costa Rica op de wedstrijd tegen Trinidad en Tobago verlaat hij boos het trainingskamp omdat hij niet op de bank wilde plaatsnemen. De Costaricaanse voetbalbond schorst Ledezma voor 12 maanden, niet alleen voor het nationale team maar ook voor zijn club Alajuelense.

Kortom Ledezma koste Ajax zo’n slordige vijf miljoen gulden per wedstrijd (iets waar de broertjes de Boer nog altijd jaloers op zijn).

Naam: Froylán Ledezma
Geboren: 2 januari 1978
Lengte: 1,80
Gewicht: 82Kg
Geboorteplaats: San José, Costa Rica
Gecontracteerd: 1 juli 1997
Vorige clubs: Liga deportivo Alajuelense
Positie: Spits
Bijzonderheden: Vertrokken bij Ajax in augustus 1999 naar Cerro Porteno, Paraguay.

Eerder verschenen in deze rubriek:
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL