Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Ajax genaaid door onterechte penalty van scheidsrechter 'blinde' Vink: 1-0
23 oktober 2005

Wat PSV en Ajax op de mat legden in Eindhoven, was zelden hoogstaand vanmiddag. De Amsterdammers moesten door de snelle achterstand in de achtervolging maar kwamen zoals zo vaak dit seizoen daadkracht tekort. En dus werd een zuivere schwalbe van Jefferson Farfán Ajax fataal: 1-0.

 
 


'GEEN DICTATUUR, MAAR ECHTE AJACIEDEN IN ONS BESTUUR!'
Simons benut het cadeautje van scheidsrechter Vink: 1-0

De topper werd in feite al na tien minuten beslist. Farfán stortte in een duel met Urby Emanuelson zonder dat er sprake was van enig contact of een uitgestoken been ter aarde in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink beloonde de Peruaanse acteur met een penalty, die door Timmy Simons feilloos werd benut.

Daarna ontspon zich een voorspelbare strijd. Ajax drong het meeste aan en combineerde tot twintig meter voor het doel redelijk soepel. Maar in het zicht van de goal van Gomes was de laatste pass nooit nauwkeurig en de schoten waren veel te zwak om de Braziliaanse doelman tot grote reddingen te dwingen.

Geen cadeautje aan Ajax
Ajax mocht in de tweede helft nog wel enkele malen op de gelijkmaker hopen. KNVB-clown Vink weigerde in de tweede helft evenwel in tegenstelling tot bij PSV een cadeau'tje aan Ajax te geven. Hij wuifde Mauro Rosales' claim voor een strafschop weg. Het Eindhovense publiek hield bij een corner van Rosales, die door Nigel de Jong in een keer op de slof werd genomen, pas echt de adem in. Tot grote opluchting wist Ibrahim Afellay bij de eerste paal de bal van de lijn te halen. Op die manier werden alle Amsterdamse pogingen in de kiem gesmoord.

Fysiek
Ajax probeerde daarna de tegenstander ook fysiek onder druk te zetten. De frustraties omtrendt de onverdiende tegentreffer sloegen toe en Steven Pienaar ontsnapte aan rood toen hij Ibrahim Afellay natrapte. De aanklager van de KNVB zal echter ook vanavond naar Talpa kijken en de Zuid-Afrikaan alsnog eraan lappen! Gebeurde dit soort dingen ook maar eens met blunderende scheidsrechters! De kansjes die Ajax verder kreeg, met dit keer Ryan Babel als zeer matige centrumspits, leverden niets op.


Urby Emanuelson zet een sliding in op Ibrahim AfellayPas in de slotfase had PSV dat, door het vroege sinterklaascadeautje van Vink, vooral achterover kon leunen, de kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Arouna Koné, die verder geen voet aan de grond kreeg, schoot op aangeven van DaMarcus Beasley naast en produceerde een slap rollertje toen hij wel eens doorbrak.

PSV houdt met de vierde overwinning op rij druk op koploper Feyenoord. Ajax kijkt bij winst van de Rotterdammers in Waalwijk tegen RKC al tegen een achterstand van tien punten aan na negen speelronden in de Eredivisie.

Vink blijft blind
Scheidsrechter Vink was zelfs na afloop, na het zien van de TV-beelden, voor de camera van Versatel er nog niet van overtuigd dat het fout was om de penalty te geven. ,,In eerste instantie zie ik Emanuelson zijn been inzetten en het been van Farfan toucheren. Het zou kunnen dat hij hem niet geraakt heeft, maar ik ben nog steeds niet overtuigd." Vanuit zijn positie op het veld was het voor Vink ook moeilijk oordelen of er sprake was van een overtreding. Hij zocht daarom oogcontact met een van zijn assistenten, zo verteld hij. ,,Die liep naar de achterlijn. Volgens afspraak is dat de bevestiging dat er inderdaad sprake is van een strafschop". Ik ben er zelfs na het zien van de TV-beelden nog niet 100% van overtuigd dat ik het mis had", hield een schijnbaar blinde Vink met een stalen gezicht vol terwijl heel Nederland, inclusief een wèl sportieve Guus Hiddink van PSV, zag dat hier duidelijk sprake was van een fopduik! Vink's baas; de KNVB, hoefde ook niet te twijfelen, getuige het verslag op de website van de bond: 'Scheidsrechter Vink kende de strafschop onterecht toe. Het ontging de arbiter dat Farfan helemaal niet door Emanuelson werd gevloerd', aldus de KNVB. Het zou de bond sieren als ze nu eens maatregelen nemen tegen Vink en hem enkele maanden terug zetten naar de amateurs, waar hij hoort!

Cruciaal
,,Maar ik heb de beslissing op eigen conto genomen. Hoewel er nog tachtig minuten te spelen waren, bleek het cruciaal. Mocht het een fout zijn dan is dat heel vervelend", aldus Vink. Tja 'heel vervelend' meneer de blinde Vink maar wij zijn er mooi lekker mee! Zelfs toegeven dat je een fout maakt schijnt deze knvb-eikel nog niet op te kunnen brengen! Feit blijft dat Ajax, er mede dankzij 'sinterklaas Vink' er voor de elfde keer op rij er niet in slaagde te winnen in Eindhoven!

Gepiepeld
Danny Blind vond na afloop voor de microfoon van Langs de Lijn ook dat Ajax gepiepeld is door Vink. ,,Zo'n beslissing van Vink vind ik heel kwalijk. Vooral omdat hij zo resoluut was van een plaats waar hij het niet goed op kan beoordelen. Ik snap niet dat hij dan niet afgaat op de grensrechter. Ik kan er mee leven als PSV nog vier, vijf grote kansen krijgt, maar dat is niet zo op de laatste minuten na. Sterker nog, wij hebben een paar halve kansen gehad. We speelden goed een half uur lang voor rust. Er was een kans voor Babel, een half kansje voor De Jong en een schietkans voor Galasek. Na rust kregen we ook nog een paar halve kansjes. Dan lopen wij achter de feiten aan door een dwaling."

Gevraagd naar zijn keuze voor Babel in de spits liet Blind weten dat hij daartoe kwam op basis van wat hij op de training heeft gezien en de speelwijze van de tegenstander, in dit geval PSV.

PSV - Ajax 1-0 (1-0)
10. Simons 1-0 (strafschop)

Scheidsrechter: blinde Vink
Toeschouwers: 34.700
Gele kaart: Alex, Reiziger (PSV), Emanuelson, De Jong en Sneijder (Ajax).

Opstelling PSV:
Gomes; Reiziger (70. Addo), Ooijer, Alex en Lamey; Afellay, Simons, Cocu en Culina (59. Beasley); Farfan en Koné (90. Vennegoor of Hesselink).

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Trabelsi, Grygera, Maduro en Emanuelson; De Jong, Galasek en Sneijder; Rosales (72. Rosenberg), Babel en Pienaar.

Kijk ook eens op dapprestrijders.nl voor foto's!
Klik hier voor het fotoverslag van de AFS van deze wedstrijd
 
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL