Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Wat doet tie nauw?!: Marcio Santos
9 november 2005

In de zomer van 1995 is Ajax een hype. De Amsterdammers hebben het seizoen ervoor Europa geregeerd en met sprankelend voetbal de Champions League gewonnen onder andere door AC Milan maar liefst driemaal achter elkaar te verslaan! Scouts van Ajax stroopten de Europese velden af, op zoek naar een verdediger die legende Frank Rijkaard moest gaan vervangen.

Marcio Santos da Silva speelde in de zomer van 1995 voor het eerst met het Braziliaanse elftal dat een tournee maakte door Europa. Roberto Carlos was toen al een attractie. Dat viel ook de scouts op maar Ajax liet de slechts twee miljoen dollar kostende Carlos lopen en noteerde de naam van de meer gerenommeerde Marcio Santos. De club had door het afscheid van Frank Rijkaard namelijk behoefte aan een centrale verdediger en slaagde er zo wonderwel in de centrale verdediger van wereldkampioen BraziliŽ in te lijven: Marcio Santos.

Vanaf zijn komst had Santos het moeilijk. Sportief moest Santos het opboksen tegen Frank de Boer als centrale verdediger. Frank de Boer had het spelen als linksback afgezworen en groeide langzaamaan uit tot een van de beste centrale verdedigers ter wereld.Diep ongelukkig
Maar Santos had het niet alleen op het veld moeilijk. Bijna tegelijk met hem kwam Josť Ferraz via Ajax-voorlichter David Endt aan een stageplaats bij Ajax, waar hij Van Gaal kon zien opereren. Ferraz kreeg Marcio Santos onder zijn hoede. Daar zij beiden het Portugees als moedertaal hadden ontstond er tussen Santos en Ferraz een speciale band. Ferraz: ,,Marcio Santos was diep ongelukkig. Hij kon niet wennen aan het klimaat en de sfeer. Omdat het ook sportief niet meezat werd hij steeds onzekerder".

Rode kaart
Dieptepunt in de korte carriere van Santos bij Ajax was wel de rode kaart die hij in 1996 als invaller na amper 19 seconden in het veld te hebben gestaan van scheidsrechter Jol ontving na een overtreding op Luc Nilis; Santos mocht al na 19 seconden inrukken en het incident bleef hem bij Ajax achtervolgen als een donkere schaduw. De ooit zo trotse en atletische wereldkampioen zakte steeds dieper weg en pijnlijk werd duidelijk dat hij bij Ajax geen toekomst meer had. In 1997 stonden diverse clubs bij Ajax aan de poort om de Braziliaan over te nemen maar zijn flinke salaris bij Ajax vormde een hekel struikelblok. Uiteindelijk werd hij verhuurd aan Atletico Mineiro uit zijn vaderland.

Voor Santos was zijn Europese avontuur dat hem voerde langs Bordeaux, Fiorentina en Ajax ten einde. Na enkel jaren bij Sao Paulo en Santos gevoetbald te hebben verhuisde Marcio, louter voor de financiŽle vergoeding die er tegenover stond, nog ruim een jaar naar China naar Jinan Taishan. Daarna snel weer terug naar BraziliŽ bij Jundiai. Via Joinville en Portuguesa Santista besluit hij in 2004 op 34-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn grillige carriere.

Palmares Marcio Santos
1988-1990 Novorizontino (BraziliŽ)
1990 Internacional (BraziliŽ)
1991-1992 Botafogo (BraziliŽ)
1992-1993 Girondins Bordeaux (Frankrijk)
1994-1995 Fiorentina (ItaliŽ)
1995-1997 AJAX
1997 Atlťtico Mineiro (BraziliŽ)
1998-1999 Sao Paulo (BraziliŽ)
2000-2001 Santos (BraziliŽ)
2002 Jinan Taishan (China)
2002 Etti/Jundiai (SP)
2003 Joinville (SC)
2004 Portuguesa Santista (SP)

Interlands BraziliŽ: 40
Interlanddoelpunten: 5

Eerder verschenen in deze rubriek:
FroylŠn Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL