Terug naar de startpagina! www.ajaxf-side.nlTerug naar de vorige pagina!Wat doet tie nauw?!: Felix Gasselich
14 december 2005

Alweer de zesde speler in onze rubriek 'Wat doet tie nauw?!' waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we proberen te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Deze keer de beurt aan de Oostenrijker Felix Gasselich die bij Ajax speelde in de periode 1983-1985.


Ajax begon het seizoen 1983-1984 als regerend landskampioen. De landstitel was echter grotendeels toe te schrijven aan een persoon; Johan Cruijff en uitgerekend Cruijff had uit onvrede met het Ajax-bestuur besloten Ajax te verruilen voor aartsrivaal Feyenoord. In zijn zoektocht naar een waardige vervanger, voor zover daar al sprake van kan zijn, kwam Ajax terecht bij de Oostenrijkse international Felix Gasselich. In Nederland was de dan 28-jarige Gasselich amper bekend maar in Oostenrijk, en vooral bij zijn club Austria Wien, was hij een grootheid en werd hij de 'zweiter Prohaska' genoemd. Als 15-jarige kwam hij binnen bij Austria en was inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig leider in het veld. Vooral zijn techniek, overzicht en leiderschap leverde hem een tweejarig contract bij Ajax op.

Verpletterd
Natuurlijk kon hij Cruijff niet doen vergeten, zeker ook omdat Cruijff gedurende dat eerste seizoen van Gasselich bij Ajax met Feyenoord ook nog naar het kampioenschap wandelde. Memorabel nog steeds is wel de overwinning van Ajax aan het begin van dat seizoen op Feyenoord; Met maar liefst 8-2 werden de Rotterdammers MET Johan Cruijff in hun gelederen verpletterd. Gasselich maakte deel uit van dat mooie Ajax-elftal met o.a. Ronald Koeman, Sonny Silooy, Frank Rijkaard, Jan Molby, Jesper Olsen en Marco van Basten.Tweede seizoen
Zijn tweede seizoen in Amsterdam begint Gasselich zijn draai steeds beter te vinden al krijgt hij in de loop van het seizoen steeds meer concurrentie als centrale man van Frank Rijkaard en bovendien dient zich ene Johnny Bosman aan achter Van Basten op de nummer 10 positie. Ajax wordt dat jaar kampioen maar besluit afscheid te nemen van Gasselich. Hij keert terug naar zijn vaderland, naar LASK waar hij slechts één seizoen speelt. Gasselich bouwt langzaam zijn carrière af via Wiener Sportklub (1986-88), GAK (1988-89), Kremser SC (1989-90), Donaufeld (1990/91) en Eintracht Favoriten (1991).

Het voetbal blijft hij echter trouw. in 1993 vestigt hij zich in zijn huidige Oostenrijkse woonplaats Laxenburg waar hij een nieuwe vereniging opricht. Met Gasselich, als eerst speler-trainer en later, als trainer klimt de club omhoog tot zelfs de Unterliga. Twee jaar later brengt hij KSV Biedermannsdorf naar ongekende hoogte om vervolgens terug te keren naar Laxenburg waar hij momenteel op 50-jarige leeftijd nog steeds trainer is van het tweede elftal terwijl zijn zoon Christopher (20) in het eerste speelt. Hij kijkt tevreden terug op een mooie voetbalcarrière met ongetwijfeld als hoogtepunt het spelen in Ajax 1 met diverse grootheden, die mede door de bescheiden Gasselich konden schitteren!

Eerder verschenen in deze rubriek:
Marcio Santos
Froylán Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy
 

 

Mail dit artikel naar een vriend/vriendin:

Klik hier voor eerdere  nieuwsfeiten

Copyright©2005 WWW.AJAXF-SIDE.NL